Ingefära och lax

Är hos mina föräldrar och firar kompledighet.. känns som ett sportlov som är komprimerat.. hade gärna haft en hel vecka iof..

Gårdagens middag fick bli snabb, testade en asiatisk sak, som jag fick lite inspiration från den senaste Allt om mat..

Det blev snabbmarinerad lax i kokosgryta. Laxen marinerade jag medan jag hackade allt annat, men den hade gott kunnat ligga där i flera timmar.. Laxen skars i 2 cms kuber och blandades med hackad chili, ingefära som var riven, rapsolja och limeskal och saft samt vitlök, tror det var 2 st klyftor.

Till detta hade jag en bukett brocoli och ett halvt paket salladslök.. medan laxen frästes i grytan öppnade jag kokosmjölken från Kung Markatta. Eko ska det vara :).

När laxen fått lite stekyta och porerna stängts slängde jag ner brocolin och kokosmjölken, blandade runt och hivade ner löken. Lät det puttra någon minut och serverade detta till ris..


Tripple chocolate dessert med hallon

Ännu ett fynd från Dagens recept - Sydsvenskan..

Det här är en relativt enkel dessert att göra, men den kräver lite planering. Rätten behöver dels stå över natten, dels en timme innan den ska serveras.

8 portioner

  • 1 gelatinblad
  • 150 g mjölkchoklad
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 2 dl mjölk
  • 3 dl tinade hallon
  • ca 2 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 20 g vit choklad
  • 1 ask färska hallon
  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Bryt mjölkchoklad i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde i en kastrull och häll den sedan i bunken med choklad. Vispa tills chokladen smälter. Rör ner gelatinbladet och 2 msk mjölk. Täck med plast och ställ in i kylen under natten.
  2. Blanda tinade hallon med 2 msk socker i en bunke. Fördela hallonen i botten på 8 portionsglas. Vispa gräddblandningen från dag 1 så att den blir fluffig. Fördela i glasen med hallon och ställ i kylen i minst 1 timme.
  3. Vispa ihop 1,5 dl mjölk, 0,75 dl socker och kakao i en kastrull. Sjud såsen under omrörning tills den börjar tjockna, ca 5 min. Ta av från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Låt svalna.
  4. Häll ett tunt lager chokladsås över moussen. Hyvla vit choklad över chokladsåsen och toppa med färska hallon. Klart att servera!

Melodifestivalsmat

Jag var hemma hos mina vänner Ida och Daniel i lördags för att kolla melodifestivalen. Jag är lite mer matlagningsintresserad än mina vänner och de gillar när jag kommer och lagar mat hos dem. Jag blev sugen på att testa ett recept från Dagens recept i Sydsvenskan, som är ett samarbete med Middagsfrid. Det blev Kyckling Cacciatore.. det var mumsfilibabba.. och jag måste bara publicera det.

Kyckling cacciatore

med svart ris

Trots att det är en hel chilifrukt i den här rätten upplevs den inte som kryddstark, tack vare den lena krämiga mascarponen och syran i tomaterna.

4 portioner

  • 1 röd chili
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar cocktailtomater
  • 1 kruka basilika
  • 125 g mascarponeost
  • 500 g kycklingfilé (majskyckling)
  • svart ris till 4 personer
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en ugnsfast form (ca15x25 cm).
  2. Halvera kycklingbrösten på bredden. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek kycklingen på medelhög värme i 2 minuter/sida. Lägg kycklingen i formen.
  3. Halvera, kärna ur och finhacka chili. Finhacka lök och vitlök.
  4. Hetta upp 1 msk olivolja i stekpannan. Tillsätt chilin, löken och vitlöken och fräs på medelvärme i 5 minuter.
  5. Häll över cocktailtomaterna i pannan och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Sjud i 5 minuter.
  6. Hacka basilika. Dra av stekpannan från värmen och rör i basilikan och mascarpone.
  7. Häll tomatsåsen över kycklingen. Stek i ugnen i 30 minuter.
  8. Koka ris.
  9. Servera kycklingen i tomatsåsen med riset.

Chokladpannkakor

Under ett par veckor har jag gått runt och varit sugen på att testa chokladpannkakor för jag har tyckt att det verkat så himla gott.. I fredags var det dags..



Jag gjorde en vanlig pannkakssmet för en person med ett par matskedar med kakao i, det fanns tips på smält choklad, men jag körde på Kung Markattas kakao. Slängde i en tsk med vaniljsocker också, för kakao kan bli lite bittert..



Nackdelen med att steka chokladpannkakor är att de är redan mörka.. det roliga var att när de tog färg, så blev de ljusare istället för mörkare.


Jag åt mina pannkakor med skivad banan och lättvispad grädde.. det var gott, men inte lika gott som jag trodde det skulle vara.. ibland, nu kommer jag svära i kyrkan, kan det vara lite mycket choklad..

Lite nostalgi

Då december månad av den månad jag kommer minnas med fasa och glädje, så kommer jag slänga in lite nostalgibilder på mitt första pepparkakshus någonsin. För de som av någon anledning läser bloggen som inte känner mig, så är fasan de fem stycken gallstensanfall på 1 vecka. Glädjen var att jag fick bort den förbannade blåsan som fick stenarna att fastna.. för nu mår jag toppen :)

Mitt pepparkakshus i allafall.. jag bakade bitarna lördagen den 11 december, den 12:e hamnade jag på sjukhuset igen.



Kan ju nämna att efter att ha försökt sätta ihop det med kristyr, så gav jag upp.. skickade ner min far i källaren med limpistolen i högsta hugg.. jag tog och dekorerade istället.. Indiantipin vid sidan om huset var meningen att vara 6 sidig, men det gick inte helt ihop sig..

Ny lemonad

Då mormor och morfar dricker inte kranvatten av någon skum anledning.. så får jag köpa annan dryck när de kommer till mig.. så det blir alltid mineralvatten och idag provade jag köpa de som de på Fäladens ICA kallar vuxenlemonad - Reine des Limonades; La Mortuacienne Citron

Den är helt ok, vacker flaska men ganska dyr.. 39 kr för en flaska... så jag betvivlar att jag köper det igen om jag inte ska ha bjudning igen..


Middagen...



Chokladen i vattenbad..

Söndagsmiddag hos mig

Min bil blev äntligen hemkörd nu och som tack lovade jag mamma att fixa middag till mina föräldrar och mormor och morfar. Middagen blev 2 sorters paj för att det skulle bli enkelt var tanken.. och då syrran låg sjuk hos sin Magnus så räckte det bara med två pajer. Jag ville köra veg och en köttfärspaj.. Den vegetariska skulle varit en grekisk paj, med rödlök, fetaost, körsbärstomater och oliver.. det hade säkert blivit bra om jag inte glömt oliverna och fick slänga in dem i salladen istället. Pajen som den var blev väldigt god, jag tog och fräste rödlöken med lite vitlök i olja innan jag slängde i det i den redan förbakade pajformen. Pajdegen hade jag gjort på smör, speltmjöl och grahamsmjöl samt sesamfrön.

Köttfärspajen bestod av köttfärs som mamma redan hade gjort, tanken var att det skulle varit kryddstarkt, men det smakade mest som vanlig köttfärssås.. detta var sedan toppat med ost och skivad tomat. Pajdegen gjorde jag på graham och vete och mortlade ca 2 tsk rosmarin och det blev riktigt gott.. Men om jag hade gjort om det skulle jag bytt botten på de båda pajerna. Det hade varit riktigt gott med rosmarin till den grekiska pajen.

Efterrätten bestod av ngt mamma testat i en butik i fredags, smält choklad blandat med gräddfil, detta blandas och hälls sedan i en portionsskål och toppas med glass. Det mamma inte frågade den som demonstrerade efterrätten vad det var för choklad som användes.. det var inte mörk choklad i alla fall.. det blev en aning för starkt.. och jag ville inte ha så mycket i alla fall.. men med mjölkchoklad skulle det vara super.. ska testa det..

RSS 2.0