Makaronipudding

Mamma har alltid gjort en supergod makaronipudding med rökt skinka, lök och svamp som steks och blandas med makaroner och som det sedan blandas med riven ost och en äggstanning. Jag gjorde samma sorts pudding och jag testade min ugns varmluftsfunktion för första gången och resultatet blev toppenbra.. det tog faktiskt bara 20 min i ugn mot 45-50 min.. jag är totalimpad.. Men smaken blir inte helt detsamma.. mammas blir mustigare på ngt vis.. det är lite irriterande..

Niklas mat..

Såg på Niklas mat idag och blev inspirerad att testa en ny sorts kaka.. Chokladkaka med rödbeta..

Snor receptet rakt av också.. verkar ganska spännande faktiskt..

Ingredienser
Beräknat för 8 portioner
2 stora rödbetor
100 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
3 dl farinsocker
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 ägg
50 g smör
2 dl mjölk
socker
smör
florsocker
4 små rödbetor, till garnering - kan utelämnas

Gör så här:

Koka de små rödbetorna mjuka och gnugga av skalet när de svalnat. Finhacka chokladen. Skala de stora rödbetorna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet.

Blanda vetemjöl, farinsocker, kakao och bakpulver i en skål. Blanda ner den hackade chokladen. Smält smöret. Vispa ägget fluffigt och häll i mjölk och smält smör. Vänd i de rivna rödbetorna. Blanda ihop de torra och blöta ingredienserna till en smet.

Smöra och sockra 8 st ugnsfasta portionsformar eller använd stora muffinsformar. Fördela smeten i formarna och grädda på 200 grader i ca 12 min.

Dela de små rödbetorna på hälften. Innan servering pudras kakorna med florsocker och dekoreras med en halv rödbeta på toppen. Servera med en kula vaniljglass.

Dagens rätt

Dagens lunch idag på jobbet bestod av provencalsk potatissoppa, grymt god.. men jag har känslan av att det var en anings för mycket grädde.. det försökte jag sedan bekämpa i gymmet med hjälp av kettlebells..

Men det som var kvällens stora matbegivenhet var ett nytt test. Jag fick en massa Stolta fjällskivlingar som min moster plockat och jag har funderar på vad jag skulle göra med dem. Fick tipset av mamma att panera och steka och jag ville ha ngt gott till det hela. Så efter år av gluttande på Hell's kitchen och deras produktion av ärtrisotto så var jag sugen på att testa det.

Risotton

Gjorde en klassisk grundrisotto;

En ½ stor hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl aborioris
5 dl hönsbuljong
1,5 dl riven parmesan
2,5 dl gröna ärtor (mjuka och mixade)

Fräs löken och vitlöken i smör tills de blir mjuka. Häll på buljongen i omgångar och låt det koka in. När riset är al dente så blanda i ärtmoset och blanda runt ordentligt. Dra risotton av plattan och blanda i osten.

Svampen

Panera svampen i ägg och rågmjöl, stek det sedan i rapsolja tills det får färg. Det går riktigt snabbt!

Ät och njut.. det var riktigt gott!!



Gåsmiddag eller rättare sagt, aj min mage..

Så då var det dags, håret fixat, snygga kläder på och ögonskugga som kunde gjort Poison Ivy avundsjuk. Morbror hämtade mig och syster och sedan bar det av till Hurva. Hurva var klart bättre än fjolårets Ringsjöns Wärdshus. Det tyckte jag redan i fjol då vi inte fått plats på Hurva och minnena av dess äppelkaka vara riktigt frestande.

Hela tjocka släkten var där med morföräldrar ingift morbror och hans mor, bonuskusiner, kusiner, morbror, föräldrar och syster, förhoppningsvis känner ingen sig glömd som läser bloggen.

Precis som i ett tidigare inlägg så beskrev jag konceptet gåsmiddag med dess klassiska meny.

Förrätten var lite av en besvikelse, sparrissoppan smakade och kändes som den kom från påse, vilket är synd. Jag testade även svartsoppan och leverkorven som kom med den, men jag klarar verkligen inte mer än en sked. Det går inte, varken till smak eller koncistens..



Efter soppan och det tillhörande timjansbrödet så var det en lång paus med massa snack och skratt. Vi blev efter en stund ombedda att ta för oss av de kalla tillbehören, det fanns katrinplommon, inlagda äppel, gele, sallad och körsbärstomater.



Därpå följde gås och varma tillbehör i form av bland annat kål i alla de former, sås och timjanspotatis.



Därefter var jag så mätt att jag inte kunde röra mig, men då hade vi ännu inte ätit efterrätten. Är fortfarande alldeles för mätt för att orka skriva så mycket..



Jag vill tacka alla som bjöd, det vill säga min moster, morbror men framförallt mina föräldrar! Tack så mycket!

En god gärning...

Min syster ska hem tidigt för att jobba i morgon och på helgen har de allltid med fika till jobbet. Så jag fick uppdraget att baka en kaka av Hermansmeten så hon kunde ta med till jobbet i morgon. Den innehöll färskmalen kardemumma, hackad mandel o choklad. Problemet var att jag missade att ta tiden på den och när jag kände efter så verkade den lite döbakt i mitten, men det kunde vara smält choklad. Så jag stack igen och då verkade den torr.. men när jag tog ut den o lät den vara ett tag så har det blivit en vulkan.. lite trist, hade jag låtit den sitta kvar i 5 min hade den varit färdigbakt. Jaja.. den är säkert god ändå.. som kladdkaka i mitten..

Gåsamiddag

Så idag ska vi gå och äta den årliga gåsamiddagen med familjen. Traditionen i vår familj/släkt sträcker sig inte så långt tillbaka. Första gången (som jag minns, kan inte svara för om vi ätit detta när jag var liten) som vi gick ut o åt en klassisk gåsamiddag var troligen år 2000 på min mammas vänninas fd makes pub i Malmö. Det var riktigt smaskigt, men jag blev även jättemätt och ganska berusad om jag inte minns helt fel. Sedan har vi lagat gås på egen hand ett par år, jag stod för kalaset något år då det var kompisar som åt av liket. Blev även utbjuden av en fd pojkväns föräldrar vid något tillfälle.

De tre senaste åren har inte bara familjen utan även släkten varit med ute och ätit gås och det kommer det bli idag med. Det är mormor o morfar, föräldrar och syster, morbror och hans sambo, moster och hennes man. Min kusin och hans sambo, mina bonuskusiner och deras respektive samt min mosters svärmor. Så vi allesammans skall bege oss till Hurva Wärdshus idag och inmundiga deras gåsmiddag.

Gåsmiddag är enligt wikipedia inte en skånsk tradition från början utan en svensk, men idag firas det bara i Skåne. Historiskt sett så började man fira Mårten gås för att smörja kråset innan fastan. Den klassiska menyn, Svartsoppa, Helstekt gås med äpple, plommon och äppelmos och avslutas med äppelkaka skapades faktiskt i Stockholm av krögaren på Piperska muren i Stockholm.

Det kommer säkert bli trevligt, hade önskat att jag kunnat sova mer bara..

Mumsig höstsoppa

Åt lunch på jobbet idag, alltså i matsalen. Lunchen bestod av som vanligt soppa, sallad eller varmrätt. Jag tog soppa o sallad då varmrätten bestod av bland det mest matsiga som serveras på jobbets restaurang, en potatis o korvlåda som gör att man rapar hela eftermiddagen och har magknip hela kvällen. Den är supergod men ack så förödande för dig. Soppan däremot var en grönärtsoppa med smak av tryffel. Var tryffelsmaken var det vet i 17, men smaken av gröna ärtor var påtaglig. Det är min favoritsoppa i matsalen faktiskt..

I morgon ska jag baka 2 Herman till syster och förbereda magen på gåsamiddag i på Hurva värdshus med hela tjocka släkten. Det brukar också leda till magknip iof..
Får se vad jag bjuder mor, far o syster på till lunch när de kommer.

Grön tomatmarmelad

Alla tomater som jag planterat i år blev inte röda.. en hel del blev inte mer än gröna och frågan var vad jag skulle göra med dem.. De har legat med en förhoppning om att de kommer mogna nu ett tag med en förhoppning från min sida att de skulle bli röda.. vissa har blivit det.. men inte alls..

Så vad ska man göra.. Jag är inte smålänning för inget utan det var ju självklart att jag skulle ta och ta hand om det hela. Jag satt på nätet för ett tag sedan o gjorde en sökning på just grön tomatmarmelad och hittad en blogg som heter Favoritmat och Ninna som har bloggen presenterade ett recept på just grön tomatmarmelad. Det verkade riktigt smakigt så jag har gjort en sats nu.. får smaka på den i morgon.. Jag hoppas att det blir gott..

Riskmys med kollegor

Det är alltså inte så illa som det låter.. I måndags hade jag hem mina kollegor för att laga mat och lära känna varandra bättre. Middagen som jag komponerat ihop var ganska basic, lättlagad men god. Sedan är en av mina kollegor allegisk mot mjölksocker och det komplicerade skapandet av menyn. Det gör att man inte kan ens använda låglaktosprodukterna, utan vill man använda mjölk så hade det fått vara soja, ris eller havremjölk.. ville inte vara sådan.. men det är inte det godaste jag vet..

Så menyn blev som följer:

Hemmagjorda hamburgare med tomatsalsa, ugnsbaka rotsaker samt sallad.

Gino med mörk (totalt mjölkfri) choklad och flädersorbet.

I mina burgare använder jag enbart nötkött, vet att det kan bli lättare om man antagligen tar blandfärs alt fläskkött, men jag anser att köttfärs bör vara hyfsat magert och jag gillar nötfärs. Jag slänger i ett ägg för att binda smeten, blandar i spiskummin, salt, peppar, cayenne, ett par klyftor vitlök. Den vitlök jag har i min ägo just nu är så mesig i styrka att det krävdes en halv vitlök för att den skulle börja smaka ngt som påminner om vitlök.

Min salsa är inte min egentligen.. det ett recept som kommer från min kollega Eva, som i sin tur fått den av sin syster.

Du tar ett antal tomater (beroende på hur mycket du skall laga), men ca 6-12 st. Detta är en mycket godare salsa på sommaren, när tomaterna är solmoget varma.

Som sagt, du tar tomaterna, skivar ner dem i en stekpanna/traktörpanna där du redan stekt upp ca 4 hackade vitlökar tills de blivit mjuka. Låt tomaterna koka sig mjuka och blanda med jämna mellanrum och passa på att mosa på tomaterna. Häll i en skvätt balsamvinäger när tomaterna är helt sönderkokta och låt syran balansera sig, tillsätt eventuellt en nypa socker och en större nypa salt. Detta är mums mums till grillat. Inte så förfärligt onyttigt heller..

De ugnsbakade grönsakerna bestod av potatis, sötpotatis, kålrot, morot och palsternacka. Dela i lika stora klyftor (kålroten i mindre för det tar längre tid för den) och lägg i en ugnssäker form och häll på rapsolja, flingsalt, kryddor till ditt gillande, såsom timjan, rosmarin, pepparmix.

Gino har jag tidigare beskrivit här i bloggen, men jag måste faktiskt hylla den sorbeten, flädersorbet var fantastiskt gott.. har på ngt vis inte varit så glasssugen i år, men detta var något som jag skulle kunna köpa och bara njuta av.. supergott..

Helgen

Usch, ogillar när jobbet kräver så mycket av en att jag inte ens orkar sätta mig och blogga när jag kommer hem..

Hela förra veckan var sådan och denna ser inte bättre ut.. :(

Men helgen tillbringade jag i Småland hemma hos min familj och det var riktigt skönt, lugnt, stilla o mys. Lite stress också men mest bara mys. På lördagen besökte vi Dansjös gårsbutik utanför Lekaryd (vid Dansjö gård) och Ringagårdens inredningsbutik i Tolg.

Mamma lagade fantastiskt god kalops och jag stod för efterrätten med en pumpapaj. Riktigt smaskigt, men ack så mättande..

RSS 2.0