Smålandskringlor

Då jag är uppvuxen i Småland och vurmar väldigt mycket för mitt hemlandskap så är den småländska maten något jag gillar.. Smålandskringlor är inget undantag.. däremot är jag sämre på att tillverka dem.. min mor däremot är en fena på det.. Hon gör kringlor från Smålandskokboken, en kokbok som Smålandsposten av ut under 1990-talet. Detta receptet som är superbra kallas för Elevernas grova kringlor och Margareta Lindqvist i Växjö är upphovskvinna till, tillsammans med sina studenter på Hotell och restaurangprogrammet.

Det blir 24 st av detta recepetet.

150 g smör
1 dl socker
½ pkt smör
5 dl filmjölk
1 dl kornmjöl
4 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 msk hjorthornsalt

Gör såhär:

Rör samman socker och smör, smula i jäst och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta samman till en deg. Baka ut till runda kringlor och grädda i 200 grader tills de blivit lagom bruna. Jag har testat i varmluft och det funkade inte så bra.

Ät dem med smör och kanske även en liten ostabit så blir det supergott.. gärna med ett stort glas kall mjölk till eller hemmakokt saft.. funkar vilket som..

Så här fina blir dem när de är klara:


De som är bleka är körda i varmluft.. inte så vackra alltså.. vissa blev jättefina och kunde förvandlats till kol om man inte tagit ut dem när man gjorde det.. diskmedlet ska inte serveras till och har inte använts i processen ;)

Baka, baka liten kaka.. eller ngt sådant

Jag har bakat ganska mycket i vår.. innan jag satte min surdeg blev det mest olika varianter av Ellas brytbröd med kesella, alltså där jag bytt ut antagligen grahamsmjölet mot råg eller kesellan mot yoghurt eller mascaponeost. Det blev även mycket bakade innan jag gav mig iväg på skidresa med tanke på att vi skulle behöva fikabröd i Sälen.. men det blev inte mycket sådant.. här kommer dock lite bilder på gott bröd och goda bullar.. Jag gjorde även vetebullar med blåbär i, dessa är supergoda med ett glas mjölk..



Detta är Ellas brytbröd, de är goda goda :)



Vetedeg på jäsning



Kanelbullar på G



En blandning av kanel, vanlij och blåbärsbullar

Fruktsallad med sås

Har vid tillfällen då jag bott på hotell haft det glada nöjet att prova roliga maträtter som jag sedan anammat och fixat på egen hand hemma.. Fruktsalladen med gräddfilssås är en sådan grej..

Ta vad du vill i fruktsalladen, själv tog citursfrukter av olika slag, blåbär, äpple, psysallis och sharonfrukt.

I såsen har du gräddfil, skal och saft från en citron och någon tsk av florsocker, gärna ekologisk. Det ska vara lite syrligt.

Resultatet kan se ut så här...


Surdegsmania

Så, äntligen har jag också börjat leka med surdeg och resultatet blev till en början mindre ok.. man SKA följa receptet och det var svårt.. men nu blir det fina bröd. Jag har hämtat mina recept och inspiration från Baka Surdeg och jag gillar den sidan. Dessa bröd åts upp under två dagar i påsk.. gott var det..

Så här fina blev bröden i helgen

RSS 2.0