Nyår

Lite trist men julen har jag inte hunnit dokumentera ännu.. det kommer när det lider.. Men idag är det nyårsafton och de flesta förbereder sig för fest och kalas. Det bidde inget sådant för mig, utan jag ska njuta av mina pärons sällskap, göra hemmagjord pizza med lyxiga tillbehör. Det blir supé i morgon istället när syrran inte jobbar.

Pizzorna ska ha fylling av parmesan, parmaskinka, soltorkade tomater, salami och annat smått o gott.. Tänkte dock börja kvällen med dadlar rullade i bacon som steks i stekpanna.. mums mums..

Baka en kaka

Så på Lucia tyckte jag det var lämpligt att baka det stora julbaket, det vill säga lussekatter och ett försök att bli av med mina Herman.. Karin min kollega tipsade om att man kunde göra mjuk pepparkaka av Herman och det säkert hade varit gott med lingonsylt i. Jag testade detta och har inte provat ännu, utan de ska med till jobbet i morgon. Tyckte att det är lagom juligt och trevligt och bjuda på kaka veckan innan man slutar för julen.

Sedan har jag gjort lussekatter med kesella i. Det blir väldigt goda och saftiga, med två påsar saffran i. Inte den billgaste bulle just nu så att säga. Köpte 3 påsar för ett par dagar sedan och det gick på 104 kr, det är helt tokigt dyrt. Det blir inte mycket saffransrisotto, eller fisksoppa nu.. Får se hur mycket jag blir skyldig min morbror som skulle köpa hem saffran från Indien, inget malt inte utan hela trådar..



Kan vara bra att berätta att mina lussebullar är russinslösa, russin är ett ofog i kakor och bullar och det är onödigt att stoppa i dem för att slänga dem..

Blev även en sats med Ellas brytbröd med kesella och de blev stora, trots jästen gått ut för länge sedan ;) eller i alla fall fem dagar sedan..



Så den sammanlagda bilden av att lagande är detta, trots det saknas en mjuk pepparkaka..



Skumt att mina limegröna väggar ser vita ut på denna bild..


Risgrynsgrönt, hemmakokt

Är uppfödd på hemmagjord risgrynsgröt men har varit en smula lat sedan jag flyttat hemifrån och köpt färdiga korvar med gröt i.. Vissa riktigt riktigt äckliga.. Men den sista veckan har jag faktiskt bestämt mig för att idag skulle vara den dagen då jag skulle göra det själv. Så jag gjorde det och jag är riktigt stolt över mig själv. Följde iof anvisningarna på paketet och och därstod ngt så dumt som att man skulle ha socker och smör i den men inga mått angivna, så det blev lite mycket socker och ganska mycket smör.. Jag körde på gammalsdags eko-mjölk och det blev toppengott.. Visst tar det en liten stund.. men samtidigt räcker det länge..

Aldrig mer korvar helt enkelt..

Bästa julgodiset

När jag gick lågstadiet så hade vi julpyssel sista veckan på höstterminen. Alla klasser blandades i grupper och vi gick runt i mixade grupper i olika klassrum och pysslade. Det roligaste jag visste var inte att vika hjärtan eller så utan det var att koka julgodis och det godis vi fick prova var Cornflakesgodis. Det är en sockerbomb av vikt och det är supergott.

100 g smör
1 dl sirap
2-3 msk kakao
1 dl socker
3,5 dl cornflakes
1,5 dl kokos

Blanda smör, sirap, kakao och socker i en gryta och låt det koka samman några minuter. Blanda i cornflakes och kokos och dra av grytan från plattan, skeda upp i pappersformar och ställ i frysen/kylen tills det stelnat. Efter ett par stycken är du hög av sockret!

Ellas brytbröd med kesella

Lovade Ulrika att jag skulle publicera mitt favoritbullrecept och här kommer det:

Till 24 bullar behövs:

5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
2 msk sirap, men jag använder honung istället
1 tsk salt
3-4 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till fingervarmt. Häll över jästen som är nersmulad i en bunke. Tillsätt kesella, sirap, salt och det mesta av mjölet och blanda till en deg. Jäs i 30 min och knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 delar och rulla till bullar. Jäs ytterligare 30 min och grädda dem sedan i 15-20 min i 225 grader.

Är riktigt goda lite ljumna med med smör och ost samt någon god marmelad. Mums!!

Glöggprovning

Så, jag hade glöggprovning och bjudning i helgen. Det var riktigt trevligt och vi testade både alkoholfria glögg och sådana med sprit i..

Maten jag bjöd på var en fisk och skaldjurspasta med saffran i. Jag fick god kritik för den och jag var riktigt nöjd. Hade i färsk lax, vitlök, lök, sockerärtor och salladslök. Man får inte heller förglömma vårlök. Hade även i färska räkor och det är riktigt gott.. går inte att jämföra med inlagda eller frysta. Vätskan bestod av cream fraschie med tomat och saffran, samt grädde och vatten. Jag hade även i ytterligare ett paket saffran. Blev riktigt gott.

Hade rött vin till och det var riktigt lyckat..

Efterrätten var fantastiskt god.. det var min äppelpaj, och det recepetet på smulorna har jag presenterat tidigare. Men nu kokade jag äppelbitarna i smör och muskavadosocker med kanel och kardemumma.. det blev super gott..

Rödbetschokladkaka

Så.. nu har jag äntligen testat efterrätten som jag publicerade här för någon vecka sedan, alltså choklad-rödbetskakan. Jag funderar just nu på ifall Niklas har en skruv lös eller något smaksinne på sniskan för det är andra rättaren jag testat som han gjort och jag är inte övertygad om att han vet vad han sysslar med.. ;)

Alltså, jag är inte glad över kakan.. det var alltid inte någon höjdare.. En chokladkaka som smakar rödbetor och enligt Niklas skulle de vara i ugnen i 12 minuter.. jag vill ändra den tiden till 20 för att vid 12 var det långt ifrån färdigt och hårda rödbetsbitar i den.. Så de som var kvar slängde jag in i ugnen igen när jag kom hem från middagen med föräldrarna och mormor o morfar.. det var bara pappa som åt upp och han äter allt..

Så Ida, och Stellan fick testa de sista och Ida åt halva.. Stellan gillade visst inte rödbetor och det blev en lite chock för honom när han började äta på den..

Men för att sammanfatta det hela.. det blir inga fler rödbetskakor..

RSS 2.0