Pumpasoppa




Måste säga att det var riktigt smakigt..

Jag använde ett recept jag fann på tasteline. Innehållet är som följer med min lilla modifiering,

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 500 g hackad pumpa utan skal
5 dl buljong (kan ta lite mindre)
Ett par kvistar timjan
1 dl grädde
2 msk vin (alt 1 isbit fryst vin)

Fräst lök, vitlök och släng på pumpan när det börjar få färg.
Häll på buljong o koka mjukt.
Tillsätt kryddor, grädde o vin o koka upp.

Ta ut timjankvistarna och mixa slätt..

Åt även upp Herman idag.. det var gott.. men nu vill jag inte äta kaka på bra länge..

Populära Herman

Heman var riktigt god.. han gick som smör i solsken på jobbet.. Jag ska dock ta nästa sats och satsa på morot och mandel som pappa tipsade om.. hoppas att det blir riktigt gott det med.. jag väntar på utlåtande här på bloggen i morgon..

Fiskdag i morgon, dags o äta på jobbet.. men i morgon ska det banne mig bli pumpasoppa på kvällen..

Herman

Så, mamma levererade en surdegskaka till mig förra helgen och den skulle matas, röras och gosas med i 10 dagar.. Idag var alltså dag 10 och smeten förvandlades till kaka.. Mumsig blev den med hackad choklad (70%), rivet äpple och hackade nötter.. 

Grannarna gillade den skarpt och så gjorde jag också..

Pasta med skinksås

Under många år var detta min paradrätt, alltså om jag skulle komma med i Hell's kitchen så var det som jag skulle laga i avsnitt 1 när Gordon smakar av maten. Idag är det mer en vardagsrätt, kan dock berätta att min syster önskade sig alltid pasta med skinksås till sin födelsedagsmiddag under många år..

Så nu ska jag släppa receptet fritt..

1-2 gul lökar

400 - 500 g champinjoner

500 g bog/skinka/kassler

ca 3 dl mjöl

0,5-2 dl grädde

2-3 msk vetemjöl

Vitpeppar/salt

Olja alt smör till stekning


Hacka lök, svamp o skinka. Börja steka upp löken tills den är genomskinlig och släng i svampen. Stek på tills den är lätt brun, alltså tills vätskan kokat in. Släng då på köttet o låt det steka på till det får lite färg. Pudra på mjöl och blanda in, häll på vätskan och låt det koka sig lite tjockt och så mjölsmaken försvinner, smaka av med salt o peppar. Koka pasta under tiden och fixa en sallad. Om man tycker såsen blir för ljus så kan man ha lite soja, men ta inte mycket salt då. Tänk på att rökt skinka är salt i sig och smaka innan du saltar.

Bon Appetité (med risk för rejält felstavning)

Julie & Julia aka En vild natt på stan..

Bestämde en helkväll tillsammans med en gammal studiekompis med mat och bio. Filmen vi skulle se vad självklart Julie & Julia, en film baserat på två böcker självbiografier; den ena handlar om matguru nr 1 i USA Julia Child och den andra om en kvinna som utmanade sig själv genom att blogga om att laga alla recept i Julia Childs franska kokbok på ett år. Det var en väldigt varm film om en orginell kvinna som inspirerat en nation att börja laga mat. Jag hade en och annan tår i ögat när den var slut. Däremot fick jag dåliga nyheter när jag lämnade biografen, Royal i Lund ska stänga.. då är det bara Kino och Filmstaden kvar.. jag gillar Royal skarpt, det är bekväma stolar, mycket mer bekväma än på Filmstaden, det är varmt i salongen så man slipper huttra och det är en riktigt biokänsla. Den som man hade när man gick på Camera 1-2 i Växjö förr om åren och framförallt på Palladium. Jag saknar den riktiga biokänslan som man kan få när det känns som en riktig gammaldags biograf.

Men kvällen innehöll inte bara en fantastisk film, vi testade även en ny restaurang. Från början hade vi tänkt att testa Myntha, men det var lite ordentliga priser, så vi kollade in på Italia som var fullt givetvis.. Prisläget var lite väl kraftigt på Klostergatans delikatess och jag kom på Masala house.. Men det verkar som restaurangen är borta.. om någon vet vad som skett med den skulle det vara intressant. Så vi testade Lunds nyaste indiska ställe, Masala Hut, vilket ligger där Blue Dragon låg, och senare Time, precis bredvid Fellini.

Jag måste säga att det var ett skumt ställe.. det fanns en massa lediga bord, men de hade ändå svårt att placera sina kunder.. Ingen i serveringspersonalen pratade svenska eller kunde räkna, vilket är en fördel när man driver en restaurang. Maten var ok, deras papadum var faktiskt bland det bästa jag ätit i papadumväg.. Nanbrödet smakade lite väl mycket bränt, men jag gillar nan i vilket fall.. Kolhydratsjunkie ;)

Jag valde en chicken tikka masala, vilket inte är bantarmat direkt men det var bland det enda som är hyfsat milt i alla fall när man läser menyn.. Ville inte riskera svettas och få ont i magen under en 2 timmar lång film. Måste bara säga att servitörerna var lite förvirrade då de glömde att ge oss tallrikar och det säger inte klass att man själv får gå och säga till om sådant. Är även grymt besviken på riset. Om det var något som Masala House gjorde bra så var det riset, kryddat med hel kardemumma, kanelstång och stjärnanis, men här var det smaklöst, både gällande kryddor och salt. Det vita vinet som serverades till var ganska ljummet, men av stor kvantitet och både jag och Ida blev lite på snusen. Så om man vill äta medioker indisk mat där personalen är lite förvirrad så kan jag rekommendera stället, men det dröjer nog innan jag sätter min fot där igen.

Efter filmen kände vi inte för att gå hem, utan vi traskade vidare till Grands pianobar. Varför har jag inte varit där och druckit drinkar tidigare?? Måste säga att det var dyrt, men det var så goda drinkar. Både Idas Zoo och min Mai Tai vill jag ha mer av, men de kostade 112 kr stycket. Att säga att det var värt priset är svårt att säga, men i mina ambitioner att göra egna goda drinkar har jag konstaterat att det är riktigt svårt att göra riktigt goda drinkar. Har druckit både pina colada och caprihinia på Herkules bar och de var mindre goda..
Jag kommer definitivt gå tillbaka till Grand och dricka drinkar igen, för det är inte heller så jobbigt trångt som det är på vissa ställen. Jag tycker inte det är så kul att trängas med en massa människor och slåss om bord.. På Grand fanns det bekväma stolar, man kunde prata utan att skrika och vi träffade gamla bekanta.

Dagen idag kommer bjuda på besök i Kävlinge och fika hos en kompis, hälsa på mormor o morfar och förhoppningsvis hinner jag karva en pumpa och göra soppa på innehållet.

Middag på stan

Igår var jag o en ny bekantskap på Gastostretto i Lund och åt av deras kvällsmeny. Det är samma personer som arbetar där på kvällstid som dagtid och de är riktigt trevliga. Jag gillar detta ställe skarpt då det är en annan typ av lunchmat som serveras här och andra typer av bakverk än andra caféer runt om på stan. Jag har länge gått o sneglat på deras kvällsmeny då den är verkligen helitaliensk och jag gillar detta.. Är lite småtrött på Italias meny just nu, och kände att jag behövde ngt nytt på den italienska matkartan i Lund.

Så när middagen bestämdes så frågade jag om detta ställe skulle kunna vara aktuellt och det var det. Jag beställde en tortelini fylld med ricotta och Karl-Johansvamp i en god gräddsås med parmesan. Inte världens nyttigaste rätt. Mitt middagssällskap tog en på ren svenska; spagetti med köttfärsås på vildsvinsfärs. Den var tydligen väldigt mustig.

Den enda kritiken jag har mot min mat är att pastakuddarna inte var helt kokta utan hårdare än al dente på vissa ställen.. nackdelen med tortelini framför ravioli.. det är svårare att få perfekt kokta..

Efterätten blev en varm chokladtårta med grädde och det är synd att säga att det var fuskgrädde och det gillar jag inte.. inget grädde på tryckluftsflaska tack.. Mitt middagssällskap tog italiensk glass som han var väldigt nöjd med..

Jag kommer gå tillbaka igen på kvällstid för att se att de verkligen klarar koka tortelini, men jag tar nog något annat ställe i morgon.. Då ska jag se filmnen Julie o Julia som Katarina rekommenderade.. ska bli riktigt roligt.. innan eller efter det blir det middag.. ska bli kul att gå ut o göra en sådan kväll med Ida..

I kväll blev det resterna från förra söndagen och caprihinia fast med vit rom, 2 st och saltade rostade sojabönor.. supergott snacks, behövs inte mycket för att man ska känna sig nöjd..

Starbuck's öppnar i Sverige - neeeeej

Ytterligare en av alla amerikanska franschiserföretag letar sig till Sverige.. Läste på starweb.nu att Starbucks öppnar på Arlanda nästa år. Hon hade hittat nyheten på Resume där de skriver vidare att detta öppnande sker i början av nästa år. Tragiskt, ytterligare ett dussinföretag letar sig hit och säljer processad mat med en massa tillsatser. Räcker det inte med alla de kafékedjor som vi redan har i Sverige i form av både Graffiti, Espresso House (som vi har tre av i Lund). Det är så trist med matkedjor som säljer samma riktigt färdiggjorda mackor som smakar likadant oavsett fylling.

Fördelen med att bo i Lund är att det finns en specifik ostbutik, det finns bagerier som specialiserar sig på surdegsbröd, det finns en renodlad köttbutik. Jag vill ha mer sådant, mer som påminner om slow food rörelsen och inte om snabbmatslandet..

Hell's Kitchen

Sitter och kollar på Hells Kitchen och jag tycker det börjar tappa tjustningen.. eller rättare sagt, efter säsong 3 har det varit käpprätt ner.. Jag tycker att det alldeles för lite fokus på maten och mer på det jävla kötandet.. Jag vill ha se hur vissa rätter görs så jag kan härma hyfsat mycket..

De första säsongerna hade jag en favorit, som i säsong 2 var Heather redan från början, men nu så varken bryr mig eller tänker på.. så frågan är om jag ska titta på det i fortsättningen.. Men det kommer jag troligen göra i alla fall.. bara för att..

En helg i köket fortsätter

Så blev det söndag o dag för en dag i köket till.. denna gången med en Sous chef iform av morfar o en diskare i form av mamma.. Pappa ansåg att han var duktig när han kom ut i vevade på min handdrivna hushållsmaskin från 70-talet.. En sådan vacker orange..


Vem var det som vevade resten då.. jo undertecknad.. men men, han underhöll mormor o det får vara bra det med.

Så det blev 2-rätters istället:

Fläskfilégryta med skogssvamp o potatisgratäng

Äppelpaj med vaniljsås



Fläskfilégryta med skogssvamp i potatisgratäng


Blötlägg 3 nävar skogssvamp (om den varit torkad) samt 3-4 dl hackade champinjoner.

Hacka 1 gul lök o en purjolök, samt två klyftor vitlök.

Putsa 2 fläskfiléer samt tärna ner dem smått.

Stek på löken, lägg i all svamp o låt den fräsa med. Blanda köttet med vetemjöl, salt o peppar o stek det i en stekpanna innan det lägg i resten av grytan.

Häll på spadet av svampen alt 2 svampbuljonger. Lägg i salvia o timjan. Tillsätt mjölk, grädde och låt det puttra under ca 20 min.


Gratäng

Skala o skiva ca 1,5 kg potatis tunt. Hacka ca 5-6 vitlöksklytor (beroende på styrka) och fräs dem, blanda sedan i potatisen o låt det stekas med en liten stund. Häll på 3,5 dl grädde o ca 2,5 dl mjölk (gärna fet). Tillsätt salt, och det ska smaka salt för potatis asorberar mycket salt. Jag hade även i timjan o det blev supergott.

Stå o koka i ca 20 min tills det blivit tjockt och häll i en ugnsfast form. Baka i ugnen tills det blivit genomkokt o gyllenbrunt.


Äppelpaj

Samma smulpaj som i tidigare recept..

Jag tog ca 6 st Ingrid-Marie o skalade o skivade tunt. Kokade upp det i ca 4 dl vatten med ett par msk socker, både strö o muscavado, kanelstång o kardemumma. Koka nästan mjukt. Häll i pajform o häll på smulorna..

Efter denna helg har jag känt mig som Al Bundy när han mår som bäst..


En helg i köket

Har haft en fantastiskt trevlig helg där mina föräldrar kom ner till Skåneland och hälsade på sin dotter i diasporan. Att pappas huvudsyfte hade med sin pingvinförening att göra och att han nu steg så högt man kan i graderna där var ju kul för för honom. För mig verkar det mer som ett trist dataspel där det tar alldeles för lång tid innan man kommer till nästa nivå :P.

Mamma kom dock ner för att spendera tid med mig och med mormor o morfar. Så vi började gårdagen med en sväng på stan och jag visade henne mitt favvo kafé Gattostretto som ligger nere på Kattesund och man kan sitta o inta sin fika i den gamla kyrkoruinen. De har riktigt fina efterrätter på dagtid och jag ser fram emot att gå dit o testa det på kvällstid.
Vi intog lunch på Gormet grön och jag är faktiskt lite besviken, soppa med bröd.. först o främst har de chockhöjt priset för denna anrättning med mer än 10 kr sedan jag åt där sist. Jag tycker inte att soppan var så god att den var värd 75 kr. Soppan jag tillverkade senare på kvällen var mycket bättre..

Så den utlovade middagen som jag lovat mormor o morfar tog plats hemma hos mig igår.. Menyn hade jag tänkt på länge.. och inte klokare blev jag på det.. Det stod mellan lax o spenat lasange eller köttfärslasange med en liten twist. Det blev det sistnämnda.. Twisten kom sig av att jag hade ädelost i bechamelsåsen..

Så, här kommer menyn för lördagen:

Jordärtssockssoppa

Lasange med en twist

Gino med vaniljglass


Jordärtssockssoppa

ca 500 g Jordärtsskockor
4 dl vin
2 dl grädde
1 hackad gul lök
1 msk smör

Skala jordärtsskockorna o skär dem i mindre bitar. Häll den hackade gula löken i gryta o fräs den tills löken tills precis innan den tar färg och häll på skockorna o låt dem fräsa med.

Häll på vinet o låt det reduceras till hälften, häll sedan på grädden o låt allt koka sig mjukt o reducera lite. Smaka av med salt o peppar. Mixa slät och ringla lite god olivolja på toppen precis innan servering.

Lasange med en twist

Köttfärsås på ca 1,2 kilo köttfärs med lök, vitlök, gärna en skvätt vin. Fräs gärna lök med tomatpuré o för lite tjockare sås pudra på lite vetemjöl innan de krossade tomaterna tillsätts. Jag kryddade med timjan, salt o peppar.

Såsen så gjorde jag som en vanlig bechamel med mjölk, smör o vetemjöl. Kryddade med salt, vitpeppar och muskotnöt. Det blev dock 3 sorters ost i såsen, en ädelost med pikantsmak inhandlad på Bengtssons ost, men jag tappat namnet på. Hade även i en enkel hushållsost samt parmesan. Det blev nam nam..

Använde färska lasangeplattor och det blev 3 paket som användes till en långpanna.. allt varvades o det blev supergott.. Serverade en grönsallad till.

Gino med vaniljglass

Ugnsbakade frysta bär med riven choklad på toppen, både 70% mörk o vit. Blandade hallon, jordgubbar, vinbär, blåbär o björnbär. Det enda nyköpta var björnbären. Resten fanns i frysen sedan i somras..


Matinspiration från en skånsk höstdag

Dagen har bestått av en massa kul matupplevelser och lite andra med för den delen.. Kroppen ömmar grymt efter ett pass på över en timme med kettlebells.. Men det var en styrkeform som passade mig riktigt bra..Man svingar alltså dessa i grunden ryska kanonkulor på olika sätt och det påverkar kroppens alla muskler..

Men detta är en matblogg och inte en träningsblogg och det är maten som får ha huvudfokus här.. Lunchen var en intressant komposition, chilimarinerad kyckling med mango o papayasås. Det var riktigt gott, till det serverades rostad potatis.

Till middag blev jag sugen på en hamburgare, kanske är det facebook-applikationen Café world som påverkat mig, men det var vad min mage skrek efter.. men jag kände inte för att äta ngt slafs utan ngt som var gott o ändå inte det mest onyttiga på denna jord.. Så det blev nötfärsbiffar fyllda med fetaost från zeta och hackade soltorkade tomater o en vitlöksklyfta. Hade jag varit mindre hungrig med mer inspiration så hade jag haft i persilja också. Till detta serverades hemmagjord tzasziki.. och rostat bröd.. så en combo av lyx o enkelhet.. jag unnade mig både ett glas vin och en stor tallrik glass till efterrätt.. känns som fredagen varit riktigt lyckad..

Niklas mat

Hösten är här och Niklas mat började idag igen. Lite roligt med matduell med Lasse Kronér men det känns som det går lite inflation i sådana moment.. The F word, Cockalong live, samt Tinas Cockalong.
Dagens ämne handlade om att laga mat utan recept. Jag funderade lite halvt på om folk verkligen står o lagar mat med kokbok varje gång de lagar mat?? Jag läser kokböcker som inspiration och visst kan jag vid enstaka tillfällen följa ett recept, dock ytterst sällan till punkt o prickar. Mat handlar mycket om inspiration o fantasi och det hade varit väldigt begränsande att bara hålla sig till exakta mått.. Jag har även ganska mycket kritik mot vissa kokböcker särskilt som vissa kända kockar gett ut som innehåller en massa ingredienser i miniformat som kan vara riktigt svårt att finna om man inte beger sig till ngn liten skum butik på Möllan. Iof är små skumma butiker på Möllan riktigt roliga att besöka, men samtidigt kan man inte göra all sin shopping där..

Det som Niklas lagade utan recept var majsplattar med salsa.. helt klart ska jag testa, har aldrig tänkt på att blanda i burkmajs i pannkakssmet. Iof är äppleplättar bland det godaste som finns.. Ugnsbakad butternutt squash var rätt nummer två o det har jag faktiskt testat innan.. det kommer jag göra igen. Efterrätten bestod av frysta bär med varm maräng på toppen, kändes riktigt fräscht faktiskt.. fast jag skulle nog vilja ha mina bär lite ljumna o inte kalla som Niklas.

I morgon följer Leila bakar med till jobbet.. vi ska kolla kakor :D.

Kvällens trött måltid: Omelett på 3 små ägg från riktigt frigående o glada småländska höns, fylld med färska champinjoner, gul tomat och riven ost.. serverat med 2 rostade mackor.. Gott o mättande..

Vegetarisk onsdag

Har länge varit sugen på att äta vegetariskt någon gång per vecka under lång tid nu. Så idag blev det äntligen av.. jag gjorde en corn-gryta med pasta. Den blev helt ok, men jag hade svårt att komma på annan bra kryddning än curry o spiskummin.

Så grytan bestod av:

1 pkt corn
½ purjolök
1 gul lök
½ paprika
2 klyftor vitlök
Creme fraische o mjöl, samt en klick philadelphia
salt, peppar, gul curry o spiskummin

Hacka och stek upp, blanda i creme fraschie o philadelphia samt mjölk till önskad tjocklek.

Köpte även fortsättningen på den hemliga kocken idag.. ska bli kul o läsa..

Kantarell



Detta är en riktigt höstig bild, jag tog även denna hemma i Småland en helt perfekt svampplockarsöndag. Synd bara att säsongen verkligen är i sitt slutskede.. det är ett helt år kvar till nästa gång man traskar runt med korg i skogen..

Flugsvamp



Jag är väl medveten om att jag inte ska sätta tänderna i denna, men söt är den. Bilden togs i Härlöv och det är fantastiskt och se dem just när de brutit sig igenom marken...

Potatis på stan...

Var och lunchade på Graffiti café i här i Lund och det blir nog inte ngt återbesök på länge.. Tog en bakad potatis med vitlökskyckling. Första frågan, var 17 var kycklingen i denna röran?? Fråga nummer 2 är, varför har man så äckligt mycket majonnäs i en röra som denna?? Den sista frågan som lyder är, vad var det andra för konstigt jox i röran?? Går jag tillbaka dit igen, så blir det ingen kleggpotatis.. den saken är säker. Men till mitt försvar så såg jag kycklingbitar som var marinerade i vitlök i mitt huvud, inte ngt vitt gojs..

Lördagkväll

Hade bjudit över ett par kompisar på middag och menyn blev en 2,5 rätters. Med 2,5 rätters innebär att det var ingen riktig förrätt utan det var tilltugg till fördrinken. Det fanns en risk att jag hade fått göra ett omfall i mina planer när mitt nyinköpta vin ramlade ur påsen när jag hoppat av cykeln. Nästa gång ska jag ha ryggsäck när jag cyklar för att handla på systemet, då riskar inte påsen att fastna i hjulet.

Fördrink och snittar


Drinken bestod av äppelcidern Hardcore, vilken är 5,5% och kommer från England. Lite sötare än vanliga engelska cidrar, men inte så söt som svenska brukar vara. I den låg 2 frysta jordgubbar. Jag börjar sakta men säkert göra av med mina frysta bär.

Snittarna är gjorda på smördeg, färska tomater, havssalt och philadelphiaost.

Rulla ut smördegen och bre på osten. Lägg ut skivad tomat i ett jämnt mönster med lite mellanrum mellan och strö lite salt på varje tomat. Lägg in smördegen med joxet på i ugnen på 250 grader tills det tar färg. Ta ut den och skär snittar så att varje snitt har en tomat på. Ät direkt men glöm inte att tomater som varit i ugn är varmt som in i bomben.

Varmrätt

Dagens huvudrätt bestod av baconinlindad kyckling med blandsvampsrisotto och till detta serverades en grönsallad med tomat, hemmaodlad gurka och paprika.

Risotto

2 nävar torkad svamp ( i detta fall, trattisar och kalle)

1-2 hg skogschampinjoner

1 hackad mellanstor gul lök, alt 2-3 charlottenlökar

2 vitlöksklyftor

3 dl aborioris

2-3 nävar parmesanost

1 klick smör

1-2 dl vitt vin ( detta fallet ett argentinskt ekologiskt vin, Torrontés chardonnay)

1 liter svampbuljong (använd gärna vätskan som bli från de blötlagda svamparna, men häll bort den sista slatten som ofta består av jord, larver o mask)

Färsk timjan


Stek på lök, vitlök och svamp tills löken o svampen svettas. Löken får inte inte färg. Lägg i riset (icke sköljt) och låt det stekas med tills det blir blankt. Häll på vin och delar av buljongen och börja röra. Risotton ska röras och är vätskan kokar in häller du på lite till och rör, glöm inte att röra för det får in koka fast i botten eller bli torrt. Blanda i lite färsk timjan, inte för mycket för då tar det över smaken.

Riset är al dente är det klart och stäng av plattan. Blanda i ost och smöret och servera direkt.


Kyckling

1 pkt bacon

3 kycklingfiléer

3 - 6 salviablad


Lägg 1-2 salviablad på varje kycklingfilé och linda in den i 1-2 skivor bacon beroende på storlek på filén.
Stek filéerna så de får färg runt om och när de fått det, släng in dem i ugnen på 200 grader så de går klart där och inte riskerar att bli torra. Låt de vara i ugnen i 10-15 min, kolla så den inte är rosa.. inte helt hälsosamt.


Efterrätt

Äppelpaj med vaniljsås.

Jag använde mig av smulpajreceptet som jag presenterat tidigare här i bloggen, med enda skillnaden att jag tillsatte lite vanilj (inte vanilin) socker i den.

Tog 5 äppeln i varierande storlekar och sorter, rubinola och discovery samt ett äpple som jag inte visste vilken det var. Dessa skalades och skars i tunna skivor och lades i ugnsfast form med kanel, socker och några matskedar äppelcider. Hade jag haft calvados hemma, hade jag valt det.

Servera med vaniljsås.

Katarina och jag avslutade dagen med en Caipirissima, en Caipirinha fast med ljus rom istället för cachaça.

Morotsdröm



Detta är en fantastisk bild , jag och pappa har odlat mångfärgade morötter i två år nu och det är så vackert i sallader, ugnsbakade grönsaker och i grytor. Får fortfarande frågan i lunchrummet och om jag sitter och äter på rå palsternacka eller melon när jag halar upp mina gula morötter.

Fredagsmys eller man tager vad man haver

Fredagskväll och man känner sig helt död efter en vecka på jobbet.. Maten idag blev faktiskt hellyckad.. det blev en lyxig svampsås med pasta, till detta ett kroatiskt rödvin.. mums säger jag..

Svampsåsen:

1 lök av valfri sort, jag tog en rödlök för det hade jag hemma

1 handfull färska champinjoner

1 näve med torkade smulade trattkantareller

20 g gorgonzola

2 dl mjölk

1 msk mjöl

1-2 msk creme fraschie

1 skvätt balsamicovinäger

Pasta efter behag


Stek på lök o svamp, pudra över mjöl och blanda runt. Häll på mjölk, koka upp, tillsätt ost, creme fraschie, salt, peppar o vinäger. Smaka av! Häll över pasta och riv lite parmesan på toppen. Servera med sallad och gott vin!

Fredagsmys av rang!

Snabbt, gott o enkelt recept

När jag blev inbjuden på mat hos mina grannar igår stod jag och lagade middag och valde att laga klart den och spara maten till idag. Så det jag gjorde är lite min egen variant av ett grundrecept som finns i Allt om mats fisk och skaldjursbok, Pasta med heta räkor. Receptet är beräknat på 1-2 portioner

Ingredienser:

1 röd chili

3-5 små vitlöksklyftor

2,5 nävar med små champinjoner

½ burk med räkor i lake, funkar självklart med färska eller frysta också

1 näve nyriven parmesanost alt Grand Pandano (den senare är billigare)

100-200 g pasta (beroende på hur hungrig man är)


Så här gör du:

Koka upp pastavattnet och börja hacka chilin och vitlöken i mindre bitar. Vill du ha mindre stark mat så plocka bort de vita väggarna i chilin samt kärnhuset. Pilla dig inte i ögonen när du gjort detta, byt från linser till glasögon innan hackandet börjar..
Börja stek upp vitlök och chili i rapsolja eller smör samtidigt som du kastar ner pastan i saltat kokande vatten. Hacka svampen och släng ner den och stek på den samtidigt som du river ner osten på ett rivjärn. När pastan är klar så låter du den rinna av, men inte helt utan det får gärna vara med lite vatten när du häller i det i vitlökschili svampröran. Blanda runt och släng på ost och räkor. Smaka av med ev salt och se till att det blir välblandat och att räkorna blir lätt varma. De får inte steka med för då blir det sega.

Ät och njut!!

I morgon blir det matlåda med makaroner och köttbullar som mamma skickat ner till mig, även det är mums..


Middag hos grannarna

Blev igår helt spontaninbjuden på middag hos grannarna och vilken middag sedan. Jag blev väldigt positivt överraskad.

Det var älgstek med potatisgratäng och som efterrätt serverades panna cotta med hallon.

Älgen hade stekts i ugnen under mer än ett halvt dygn och var klar när den nådde 63 grader på insidan och sådant älgkött har jag aldrig ätit. Det var supermört och smälte på tungan. Älgen låg i en vinägrett på balsamvinäger, vitlök samt bacon och det var varvat med salladsblad. Jag glömmer säkert någon av ingredienserna men gott var det.

Till det serverades en potatisgratäng där skivorna var ganska tjocka men väl genomkokta i en blandning av matlagningsgrädde och vanlig grädde. Den innehöll även stora mängder vitlök vilket är ett måste i en god potatisgratäng. Som grädde på moset serverades en grönpepparsås som var lagom kryddad. Jag är inte alltid förtjust i grönpepparsås då den kan vara lite för grönpepprig.

Till detta serverades en sallad på blandade salladssorter, rödlök och tomat samt var dresserad i en vinägrett även den.

Panna cottan var gjord på grädde och gräddfil, något som jag själv aldrig provat. Det gjorde att den smakade som delikatessyoghurten från Arla. Det smakade mer som en vardagsefterrätt och var helrätt. Hallonen på toppen var odlade men ändå hade de smak av vildhallon vilket kändes lite udda då de verkligen var stora och påminde nästan om gelehallon..

Så min fundering handlar mer om vad jag ska bjuda igen med.. Ska bli kul att tänka ut något bra.

Smulpaj

Som respons på den mindre bra pajen som jag fick på The old bull så väljer jag att presentera receptet på min favoritsmulpaj.

Ca 150 g Smör (inget margarin, finns inte på tapeten alls, om det inte råkar vara mjölkfritt pga allergi)

1-2 nävar mandel/nötter

1 dl kokosflingor

2-3 dl havregryn

1 dl vetemjöl

0,5-1 dl råsocker

2-3 msk moscavadosocker


Blanda samman ingredienserna så det blir smulor och det gör inte något om det blir mycket smulor, det är bara gott :).

Givetvis skall man smaka av med mer eller mindre socker, mandel/nötter är inget som är ett måste, utan det kan man ersätta med solros/pumpa/sesamfrön eller bara tillsätta mer havregryn. Vill man göra det mer nyttigt kan man givetvis byta ut havregrynen mot fiberhavregryn, mjölet mot dinkelmjöl. Sedan kan man ringla lite sirap på toppen innan den går in i ugnen för att göra det mer knäckigt. Kan då vara bra att dra in lite på sockret, men inte allt råsocker då det gör det lite knastrigt.

Detta funkar med både frukt och bär!

Middag ute en måndag i Lund

Träffade en gammal kollega ute idag på middag idag vilket var riktigt trevligt. Vi ses alldeles för sällan och det är riktigt trevligt när det väl blir av. Min kollega visade sig vara ett fan av pubmat och vägarna bar då av till en av Lunds få pubar: The old bull.


I vanliga fall hade jag valt att ta hamburgaren, jag valde den också från början men ångrade mig och tog Shepards pie. Men när maten anlände och min kollegas stora och förträffliga hamburgare anlände ångrade jag mig igen. Min lilla portion var egentligen tillräcklig om man inte som jag var riktigt hungrig. Pajen var bestod av endast lite kött och ganska mycket potatismos som var gratinerad med ost. Vid sidan om kom en liten bägare med kokta ärtor. Smakmässigt var det inget fel på pajen och som lättmiddag hade det varit perfekt, men jag satt och kastade lystna ögon på kollegans stora hemmajorda burgare med smält ost och knaprigt bacon.

Min portion gjorde mig aningens sötsakssugen och det resulterade i en efterrätt en måndagskväll. Inte det jag hade tänkt egentligen och den hemmajorda äppelpajen var ok, men en aning degig med en varm vaniljsås som var riktigt god. Jag gör faktiskt bättre paj på egen hand.

Om man på egen hand vill fixa till en Shepards pie går det både enkelt och snabbt, särskilt om man gjort en massa köttfärssås som blivit över. Att blanda i både morötter och ärtor kan piffa upp det hela och om man slutligen vill sätta en knorr på det hela skall man göra mos på antagligen potatis och plasternacka eller helt enkelt göra sötpotatismos. Det är lite sötare, men lägre GI än vanliga postatis och den oranga färgen sätter en liten piff på det hela.

Svampjakt i affär

Som de skall se ut, de såg betydligt mer ledsna ut på Malmborgs..Valde att inte åka till Småland denna helgen, då förra helgens skrala svampskörd inte lovade särskilt mycket. Ska kanske åka dit nästa helg istället för att se om det blivit bättre. Såg nämligen inte bara vanliga kantareller, utan även trattisar och svart trumpetsvamp när jag var och handlade i eftermiddags. Den sistnämda har jag inte hittat någon gång på egen hand. Det gör mig lite beklämd. Inte nog med att jag aldrig hittat någon ute i skogen, så såg svampen i korgen på Malmborgs aningen sorgsen ut. Ska gå dit någon gång i veckan för att se om det finns några bättre exemplar för att se hur de smakar. Ska bli riktigt spännande. Göra en svamprisotto, men inte bara torkad Kalle, och trattisar, men även med just svart trumpetsvamp skulle vara riktigt gott.. i alla fall i min fantasi. Annars så är det supergott med bara de förstnämnda svamparna..

Alltid en början

Så, nu slår jag upp dörrarna till min blogg som kommer att behandla mina intressen såsom mat, råvaror och livsmedel. Mat är alltid intressant, oavsett om man gillar att tillaga eller äta. Jag har kontaterat att de flesta minnen jag har från min barndom är förknippade till mat, oavsett om det gäller skinn på chokladmjölk på utflykt med dagis, eller mjukglassen på Kullaberg, eller den helt fantastiska oxfilén på Holiday inn i Warszawa i början på 1990-talet.

Jag hoppas att denna blogg kommer vara till förnöjelse inte bara för mig utan även för er som läser den!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0