Torsk på Italia

Var och lunchade på Italia idag och till min bestörtning såg jag att man plockat bort min favorit från menyn.. svärdfisken med oliver och kapris.. jag ska be om recept på den, det var så fantastiskt gott att jag skulle lätt kunna leva på den länge.. men men.. får övertyga kollegan vars bror jobbar där om jag ska få receptet som sagt..

Men jag tog dagens fisk där idag.. det var bräserad torsk med grillade grönsaker (aubugine och paprika), pancetta och karljohansrisotto.. mums.. det var fantastiskt gott.. jag hade iof sett till så den lite hårda kanten skulle varit bortskuren från pancettan om det var jag som lagat den.. men gott var det..

Veckan som kommer blir inte så mycket lagat.. ska ut på turnè, men när jag kollade innehållet i frysen så är det snart dags att baka bröd.. då blir det en massa kul bilder igen..

Karl-Johansvampssås

Supergott.. så enkelt är det.. Tur att jag är en sådan fanatisk svampplockare att jag har en hel kasse med torkad svamp och en stor del av det är karl-johansvamp. Så igår svängde jag ihop en riktigt god svampsås till pastan efter ett två timmar långt styrkepass..

Jag utgick från hur vi gör karl-johansvampsoppan till jul, alltså koka den torkade svampen i lite vatten med ett par gula lökar och lite salt. Hacka sedan svampen i småbitar och hacka även gul lök i tärningar och fräs i smör och när den blivit genomskilning släng i svampen och låt den fräsa med.. Pudra på lite mjöl, på med svampspadet och lite grädde.. njut.. passar till det mesta :)


Pesto

Pesto är verkligen en riktig krydda i livet.. ett fantastiskt tillbehör till det mesta och som Tom, kocken på mitt jobb för länge inspirerade mig till, är det fantastiskt gott att ha på fisk som man lagar till i ugnen, såsom torsk, sej eller kolja. Varken salt eller peppar behövs om man gjort sin egna pesto, och har reglerat kryddor i den, köpepeston kan nog behöva både det ena och det andra.

Jag har svårt för köpepesto, kan väl tycka att Barillas kan funka, Zeta likaså, i nödfall.. Provade Ramas, alltså de som har dyr färsk pasta.. den var ok, blandat med pasta, men alldeles för salt på fisk och på kex. Den var även alldeles för oljig.. det slutade med att min torsk idag låg och simmade i olja i stället för sitt egna spad.

Pesto är så löjligt enkelt att göra själv.. om man ska vara bokstavstrogen skall man ha vitlök, olivolja, parmesanost, grön färsk basilika och pinjenötter.. om man inte är är bokstavtrogen, vilket jag är till viss del, så kan man blanda ganska friskt.. dagens pesto, som jag hade till fisken med köpepeston, bestod av basilika, herrgårdsost som iof var lagrad, mandel och hasselnötter, vitlök och rapsolja samt salt och peppar. Höll ju på att glömma de soltorkade tomaterna.. det är riktigt gott att ha i.. Det tar ca 10 min att göra sin egna pesto tills att den står på bordet.. det går på ett kick och är egentligen billigare per portion.. du får mycket mer om du gör din egna..

Julens godsaker

Det har blivit både det ena och andra goda under julen, men en fantastisk god paj som jag hittade i Smålandsposten den 23 dec var riktigt smaskig..
Iof gjorde jag vissa modifieringar av innehållet och drog ner på sockret... rejält..

Deg till 8 personers paj..

3 dl vetemjöl (siktat)
75 g smör
lite mer än 1 dl florsocker (siktat)
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg plus en äggula



Citronkrämen

rivet skal av en citron (jag tog lite till..)
Saft från 2 citroner, ca 1,5 dl
2 dl socker (ta bara lite mer än en.. inte mer...)
2 msk smör
3 äggulor
3 dl vatten
4 msk maizena majsstärkelse

Maräng
3 äggvitor (jag tog fyra, tyckte det var synd att slänga den till degen)
1 dl socker
1 tsk citronsaft (nypressad)

Hur gör man då...

Jo degen ska egentligen göras på ett bakbord, där man gör precis som med färsk pasta, alltså göra ett berg av mjöl och sedan lägga allt i mitten och så.. men det gjorde inte jag.. Jag blandade allt utom äggen i en skål och nöp tills det var smuligt och blandade sedan i äggen. Låt det vila i en timme i kylskåpet och kavla sedan ut det i en löstagbar pajform. Låt det vila igen i kylen i en halvtimme. Glöm inte nagga botten. Grädda den sedan i 15 min på nedesta falsen.

Till krämen ska man blanda i ingredienserna i en rostfri kastrull på sprisen, det ska sjuda och inte koka och häll i den i pajformen direkt när den tjocknat.

Sedan ska man egentligen koka marängen och gör gärna det om du känner för det.. jag struntade blankt i det och gjorde vanlig maräng med elvisp.. Stryk ut det över den svala krämen och in med den i ugnen på 250 grader i 3-5 min.. Supergott.. gör den inte för söt, utan låt den vara härligt citronig..


RSS 2.0