Kroppkakor

Som småländska i själ och hjärta så älskar jag den mesta småländska maten.. (undantag isterband som jag bara gillar då och då). Kroppkakor är tillsammans med rishultskorv och oskaka är något som jag älskar.. Framförallt kroppkakor..

Jag har alltid ätit kroppkakor, aldrig gjort dem.. tills en dag för snart en månad sedan.. Som en gruppinsats så satte jag och min far igång.. Det som stod på hans lott var att koka potatisen och pressa den. Detta skall göras dagen innan man gör kroppkakorna.

Det som jag gjorde var som följer, jag blandade i mjöl och ägg i smeten. Den ska vara fast men inte för fast för då blir kroppkakorna hårda. Jag gjorde dem lite för lösa måste jag säga, men hellre för lösa än för hårda. Innehållet består enligt mitt recept som min mor donerat till mig av både rimmat och rökt fläsk, inte bacon. Hälften av varje, sedan även av hackad lök, gul, silver eller rödlök. När det är stekt, inte bränt skall det kryddas med kryddpeppar. Kolla efter så inte din kryddpeppar gick ut för typ 2 decennium sedan, för då är det idé att köpa ny..

När fläsk och lökblandningen svalnat börjar du göra bollar av potatisblandningen. De ska vara mindre än tennisbollar, hellre lite större än golfbollar, så kan man äta lite fler men inte se de som massiva berg man ska komma igenom.

Så fort du gjort dem klara så du sänka ner dem i sjudande vatten, ca 2 i taget. Först så sjunker de till botten och sedan kommmer de upp till ytan. De ska koka där i ca 5 min, kolla en kokbok för säkerhets skull..  Mina kroppkakor fraktades till Växjö och hann bli lite kladdiga under plastfolien, därför är det bättre att de får hoppa i grytan med sjudande vatten så snart som möjligt..

Servera dem varma med skirat smör och lingonsylt.. mums..


Julbilder..



Jag har inte publicerat mina julbordsbilder.. bättre sent än aldrig.. men så här ser det ut hos familjen Björkman på julen.. Brödet och prinskorven stod jag för..

Blir inte sugen på detta just nu.. Men kom tillbaka i slutet på november för då har jag blivit sugen igen..

Bakismat

Så, för första gången på ett tag så var jag ute och svängde mina fd lurviga.. de var faktiskt rakade till denna händelse.. Det var kul och jag kände att jag är en aning gammal för att vara ute sent på kvällen.. shit har varit död idag..

Så vad äter man när man är en aning sliten sedan dagen innan..

Nattamaten blev 2 pannkakor med socker.. bidde ingen burgare eller ngt sådant, men pannkakor funkade ganska bra också.. Gott var det också så mitt i natten..

Så vad skulle man då äta dagen därpå.. Då jag varit väldigt duktig och tränat denna veckan, hela 5 ggr, så ansåg jag att det skulle passa med en pizza. Men efter mitt på dagen blev jag riktigt sugen på fattiga eller rättare sagt rika riddare så blev det lunch.. med socker där också.. riktigt gott och passade en mindre hälsosam helg.. till middag blev det kebab efter ha varit ute och tankat upp bilen på Jet, 12.14 kr/litern.. Det var länge sedan sist..

Valentinos kebab är riktigt god, men en aning stor.. behöver inte äta kebab på ett bra tag nu.. är riktigt nöjd.. så nu blir det en vecka med 4-5 träningspass igen..

En tillbakablick på julen 2009

Det vita polska haukabrödet.. äts till karpen egentligen..

Syltad ingefära

Jag vet att jag anser att Jamie Oliver är lite av en husgud och ja, jag odlar en tomatsort som han rekommenderar.. men det var inte helt med mening då jag köpte den innan jag läste att det var en av de sorter som han tyckte var bäst. Jag tyckte mest att gula pärontomater lät riktigt roligt så jag ville testa och nu har jag 6 små plantor på väg upp..

Men en sak som Jamie förespråkar är syltad ingefära i efterrättspajer. När jag testade det i en äppel och björnbärspaj var jag lagom positiv. Jamie hade med det i sitt recept så mamma fick jaga rätt på en burk och så billigt är det inte, en liten burk för ca 35 kr st. Men jag tog i 1,5 ingefärabit som jag hackade ner fint samt lite av ingefärans sockerlag i den sockerlag som äpplena stod och kokade i. Det blev en superpaj.. Receptet på degen kommer..

Jag har även testat syltad ingefära i en rabarberpaj som jag även hade lite kanel i blev riktigt god.. Min granne berättade också att hon hade det i vaniljglass som de kryddat själva.. är säkert toppengott..


Laxlasange

För ett par år sedan åt jag det enda någonsin serverat ätbart på Tre rosor på Rosersbergs räddningsskola utanför Stockholm, en laxlasange. Den var jättegod och troligen hade kocken frispel just då för i stort sett alla gånger annars jag besökte Rosersberg fick man äta på Arlanda när man kom dit för magen knorrade då maten i kantinen var riktigt vidrig.

Men laxlasangen var riktigt god och jag har länge gått och tänkt att jag skulle göra en sådan.. Jag har ett bra recept på laxpaj och min tanke var att jag skulle använda samma komponenter till den som till lasangen. Så receptet blev som följer:


500 g rökt kallrökt lax
Beschamelsås på ca 1 -1½ liter mjölk
2 purjolökar
300-500 g spenat färsk eller frusen
Lasangeplattor, fullkorn eller ej, en smaksak

Stek upp purjo som är hackad i halva småringar, samt spenaten i stekpanna i smör. Salta, peppra och pudra lite nyriven muskotnöt över det. Jag har även muskotnöt i beschamelsåsen. Lägg gärna i lite frysen hackad persilja i järnbmomben för att göra det ännu mer järnigt.. väldigt bra för folk med låga blodvärden och sådant..

Varva lasangeplattor, purjo/spenatröran och laxen i olika lager. Häll på lite sås på varje lager så det inte blir så torrt. Hellre för mycket sås än för lite.. Översta lagret med sås skall helt täcka lasangeplattorna. Sjuss in i ugnen på ca 175-200 grader i ca 40 min. Lägg på metallfolie när det börjar bli färggrant och känn efter med en gaffel innan du tar ut lasangen så plattorna är genomkokta. Servera med en stor grönsallad.

Njut!

RSS 2.0