En helg i köket
Har haft en fantastiskt trevlig helg där mina föräldrar kom ner till Skåneland och hälsade på sin dotter i diasporan. Att pappas huvudsyfte hade med sin pingvinförening att göra och att han nu steg så högt man kan i graderna där var ju kul för för honom. För mig verkar det mer som ett trist dataspel där det tar alldeles för lång tid innan man kommer till nästa nivå :P.
Mamma kom dock ner för att spendera tid med mig och med mormor o morfar. Så vi började gårdagen med en sväng på stan och jag visade henne mitt favvo kafé Gattostretto som ligger nere på Kattesund och man kan sitta o inta sin fika i den gamla kyrkoruinen. De har riktigt fina efterrätter på dagtid och jag ser fram emot att gå dit o testa det på kvällstid.
Vi intog lunch på Gormet grön och jag är faktiskt lite besviken, soppa med bröd.. först o främst har de chockhöjt priset för denna anrättning med mer än 10 kr sedan jag åt där sist. Jag tycker inte att soppan var så god att den var värd 75 kr. Soppan jag tillverkade senare på kvällen var mycket bättre..
Så den utlovade middagen som jag lovat mormor o morfar tog plats hemma hos mig igår.. Menyn hade jag tänkt på länge.. och inte klokare blev jag på det.. Det stod mellan lax o spenat lasange eller köttfärslasange med en liten twist. Det blev det sistnämnda.. Twisten kom sig av att jag hade ädelost i bechamelsåsen..
Så, här kommer menyn för lördagen:
Jordärtssockssoppa
Lasange med en twist
Gino med vaniljglass
Jordärtssockssoppa
ca 500 g Jordärtsskockor
4 dl vin
2 dl grädde
1 hackad gul lök
1 msk smör
Skala jordärtsskockorna o skär dem i mindre bitar. Häll den hackade gula löken i gryta o fräs den tills löken tills precis innan den tar färg och häll på skockorna o låt dem fräsa med.
Häll på vinet o låt det reduceras till hälften, häll sedan på grädden o låt allt koka sig mjukt o reducera lite. Smaka av med salt o peppar. Mixa slät och ringla lite god olivolja på toppen precis innan servering.
Lasange med en twist
Köttfärsås på ca 1,2 kilo köttfärs med lök, vitlök, gärna en skvätt vin. Fräs gärna lök med tomatpuré o för lite tjockare sås pudra på lite vetemjöl innan de krossade tomaterna tillsätts. Jag kryddade med timjan, salt o peppar.
Såsen så gjorde jag som en vanlig bechamel med mjölk, smör o vetemjöl. Kryddade med salt, vitpeppar och muskotnöt. Det blev dock 3 sorters ost i såsen, en ädelost med pikantsmak inhandlad på Bengtssons ost, men jag tappat namnet på. Hade även i en enkel hushållsost samt parmesan. Det blev nam nam..
Använde färska lasangeplattor och det blev 3 paket som användes till en långpanna.. allt varvades o det blev supergott.. Serverade en grönsallad till.
Gino med vaniljglass
Ugnsbakade frysta bär med riven choklad på toppen, både 70% mörk o vit. Blandade hallon, jordgubbar, vinbär, blåbär o björnbär. Det enda nyköpta var björnbären. Resten fanns i frysen sedan i somras..
Mamma kom dock ner för att spendera tid med mig och med mormor o morfar. Så vi började gårdagen med en sväng på stan och jag visade henne mitt favvo kafé Gattostretto som ligger nere på Kattesund och man kan sitta o inta sin fika i den gamla kyrkoruinen. De har riktigt fina efterrätter på dagtid och jag ser fram emot att gå dit o testa det på kvällstid.
Vi intog lunch på Gormet grön och jag är faktiskt lite besviken, soppa med bröd.. först o främst har de chockhöjt priset för denna anrättning med mer än 10 kr sedan jag åt där sist. Jag tycker inte att soppan var så god att den var värd 75 kr. Soppan jag tillverkade senare på kvällen var mycket bättre..
Så den utlovade middagen som jag lovat mormor o morfar tog plats hemma hos mig igår.. Menyn hade jag tänkt på länge.. och inte klokare blev jag på det.. Det stod mellan lax o spenat lasange eller köttfärslasange med en liten twist. Det blev det sistnämnda.. Twisten kom sig av att jag hade ädelost i bechamelsåsen..
Så, här kommer menyn för lördagen:
Jordärtssockssoppa
Lasange med en twist
Gino med vaniljglass
Jordärtssockssoppa
ca 500 g Jordärtsskockor
4 dl vin
2 dl grädde
1 hackad gul lök
1 msk smör
Skala jordärtsskockorna o skär dem i mindre bitar. Häll den hackade gula löken i gryta o fräs den tills löken tills precis innan den tar färg och häll på skockorna o låt dem fräsa med.
Häll på vinet o låt det reduceras till hälften, häll sedan på grädden o låt allt koka sig mjukt o reducera lite. Smaka av med salt o peppar. Mixa slät och ringla lite god olivolja på toppen precis innan servering.
Lasange med en twist
Köttfärsås på ca 1,2 kilo köttfärs med lök, vitlök, gärna en skvätt vin. Fräs gärna lök med tomatpuré o för lite tjockare sås pudra på lite vetemjöl innan de krossade tomaterna tillsätts. Jag kryddade med timjan, salt o peppar.
Såsen så gjorde jag som en vanlig bechamel med mjölk, smör o vetemjöl. Kryddade med salt, vitpeppar och muskotnöt. Det blev dock 3 sorters ost i såsen, en ädelost med pikantsmak inhandlad på Bengtssons ost, men jag tappat namnet på. Hade även i en enkel hushållsost samt parmesan. Det blev nam nam..
Använde färska lasangeplattor och det blev 3 paket som användes till en långpanna.. allt varvades o det blev supergott.. Serverade en grönsallad till.
Gino med vaniljglass
Ugnsbakade frysta bär med riven choklad på toppen, både 70% mörk o vit. Blandade hallon, jordgubbar, vinbär, blåbär o björnbär. Det enda nyköpta var björnbären. Resten fanns i frysen sedan i somras..
Kommentarer
Trackback