Laxlasange

För ett par år sedan åt jag det enda någonsin serverat ätbart på Tre rosor på Rosersbergs räddningsskola utanför Stockholm, en laxlasange. Den var jättegod och troligen hade kocken frispel just då för i stort sett alla gånger annars jag besökte Rosersberg fick man äta på Arlanda när man kom dit för magen knorrade då maten i kantinen var riktigt vidrig.

Men laxlasangen var riktigt god och jag har länge gått och tänkt att jag skulle göra en sådan.. Jag har ett bra recept på laxpaj och min tanke var att jag skulle använda samma komponenter till den som till lasangen. Så receptet blev som följer:


500 g rökt kallrökt lax
Beschamelsås på ca 1 -1½ liter mjölk
2 purjolökar
300-500 g spenat färsk eller frusen
Lasangeplattor, fullkorn eller ej, en smaksak

Stek upp purjo som är hackad i halva småringar, samt spenaten i stekpanna i smör. Salta, peppra och pudra lite nyriven muskotnöt över det. Jag har även muskotnöt i beschamelsåsen. Lägg gärna i lite frysen hackad persilja i järnbmomben för att göra det ännu mer järnigt.. väldigt bra för folk med låga blodvärden och sådant..

Varva lasangeplattor, purjo/spenatröran och laxen i olika lager. Häll på lite sås på varje lager så det inte blir så torrt. Hellre för mycket sås än för lite.. Översta lagret med sås skall helt täcka lasangeplattorna. Sjuss in i ugnen på ca 175-200 grader i ca 40 min. Lägg på metallfolie när det börjar bli färggrant och känn efter med en gaffel innan du tar ut lasangen så plattorna är genomkokta. Servera med en stor grönsallad.

Njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0