Kroppkakor

Som småländska i själ och hjärta så älskar jag den mesta småländska maten.. (undantag isterband som jag bara gillar då och då). Kroppkakor är tillsammans med rishultskorv och oskaka är något som jag älskar.. Framförallt kroppkakor..

Jag har alltid ätit kroppkakor, aldrig gjort dem.. tills en dag för snart en månad sedan.. Som en gruppinsats så satte jag och min far igång.. Det som stod på hans lott var att koka potatisen och pressa den. Detta skall göras dagen innan man gör kroppkakorna.

Det som jag gjorde var som följer, jag blandade i mjöl och ägg i smeten. Den ska vara fast men inte för fast för då blir kroppkakorna hårda. Jag gjorde dem lite för lösa måste jag säga, men hellre för lösa än för hårda. Innehållet består enligt mitt recept som min mor donerat till mig av både rimmat och rökt fläsk, inte bacon. Hälften av varje, sedan även av hackad lök, gul, silver eller rödlök. När det är stekt, inte bränt skall det kryddas med kryddpeppar. Kolla efter så inte din kryddpeppar gick ut för typ 2 decennium sedan, för då är det idé att köpa ny..

När fläsk och lökblandningen svalnat börjar du göra bollar av potatisblandningen. De ska vara mindre än tennisbollar, hellre lite större än golfbollar, så kan man äta lite fler men inte se de som massiva berg man ska komma igenom.

Så fort du gjort dem klara så du sänka ner dem i sjudande vatten, ca 2 i taget. Först så sjunker de till botten och sedan kommmer de upp till ytan. De ska koka där i ca 5 min, kolla en kokbok för säkerhets skull..  Mina kroppkakor fraktades till Växjö och hann bli lite kladdiga under plastfolien, därför är det bättre att de får hoppa i grytan med sjudande vatten så snart som möjligt..

Servera dem varma med skirat smör och lingonsylt.. mums..


Kommentarer
Postat av: medhjälparen

Det var bra att du kom ihåg hjälpkovken annars hade det inte blivit av,men de var jättegoda

2010-02-21 @ 21:17:30
Postat av: Emma

Ok, seriously; jag vill se redig, äkta ostkaka på bloggen, Anette!

2011-01-06 @ 21:00:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0