Lördagkväll
Hade bjudit över ett par kompisar på middag och menyn blev en 2,5 rätters. Med 2,5 rätters innebär att det var ingen riktig förrätt utan det var tilltugg till fördrinken. Det fanns en risk att jag hade fått göra ett omfall i mina planer när mitt nyinköpta vin ramlade ur påsen när jag hoppat av cykeln. Nästa gång ska jag ha ryggsäck när jag cyklar för att handla på systemet, då riskar inte påsen att fastna i hjulet.
Fördrink och snittar
Drinken bestod av äppelcidern Hardcore, vilken är 5,5% och kommer från England. Lite sötare än vanliga engelska cidrar, men inte så söt som svenska brukar vara. I den låg 2 frysta jordgubbar. Jag börjar sakta men säkert göra av med mina frysta bär.
Snittarna är gjorda på smördeg, färska tomater, havssalt och philadelphiaost.
Rulla ut smördegen och bre på osten. Lägg ut skivad tomat i ett jämnt mönster med lite mellanrum mellan och strö lite salt på varje tomat. Lägg in smördegen med joxet på i ugnen på 250 grader tills det tar färg. Ta ut den och skär snittar så att varje snitt har en tomat på. Ät direkt men glöm inte att tomater som varit i ugn är varmt som in i bomben.
Varmrätt
Dagens huvudrätt bestod av baconinlindad kyckling med blandsvampsrisotto och till detta serverades en grönsallad med tomat, hemmaodlad gurka och paprika.
Risotto
2 nävar torkad svamp ( i detta fall, trattisar och kalle)
1-2 hg skogschampinjoner
1 hackad mellanstor gul lök, alt 2-3 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl aborioris
2-3 nävar parmesanost
1 klick smör
1-2 dl vitt vin ( detta fallet ett argentinskt ekologiskt vin, Torrontés chardonnay)
1 liter svampbuljong (använd gärna vätskan som bli från de blötlagda svamparna, men häll bort den sista slatten som ofta består av jord, larver o mask)
Färsk timjan
Stek på lök, vitlök och svamp tills löken o svampen svettas. Löken får inte inte färg. Lägg i riset (icke sköljt) och låt det stekas med tills det blir blankt. Häll på vin och delar av buljongen och börja röra. Risotton ska röras och är vätskan kokar in häller du på lite till och rör, glöm inte att röra för det får in koka fast i botten eller bli torrt. Blanda i lite färsk timjan, inte för mycket för då tar det över smaken.
Riset är al dente är det klart och stäng av plattan. Blanda i ost och smöret och servera direkt.
Kyckling
1 pkt bacon
3 kycklingfiléer
3 - 6 salviablad
Lägg 1-2 salviablad på varje kycklingfilé och linda in den i 1-2 skivor bacon beroende på storlek på filén.
Stek filéerna så de får färg runt om och när de fått det, släng in dem i ugnen på 200 grader så de går klart där och inte riskerar att bli torra. Låt de vara i ugnen i 10-15 min, kolla så den inte är rosa.. inte helt hälsosamt.
Efterrätt
Äppelpaj med vaniljsås.
Jag använde mig av smulpajreceptet som jag presenterat tidigare här i bloggen, med enda skillnaden att jag tillsatte lite vanilj (inte vanilin) socker i den.
Tog 5 äppeln i varierande storlekar och sorter, rubinola och discovery samt ett äpple som jag inte visste vilken det var. Dessa skalades och skars i tunna skivor och lades i ugnsfast form med kanel, socker och några matskedar äppelcider. Hade jag haft calvados hemma, hade jag valt det.
Servera med vaniljsås.
Katarina och jag avslutade dagen med en Caipirissima, en Caipirinha fast med ljus rom istället för cachaça.
Fördrink och snittar
Drinken bestod av äppelcidern Hardcore, vilken är 5,5% och kommer från England. Lite sötare än vanliga engelska cidrar, men inte så söt som svenska brukar vara. I den låg 2 frysta jordgubbar. Jag börjar sakta men säkert göra av med mina frysta bär.
Snittarna är gjorda på smördeg, färska tomater, havssalt och philadelphiaost.
Rulla ut smördegen och bre på osten. Lägg ut skivad tomat i ett jämnt mönster med lite mellanrum mellan och strö lite salt på varje tomat. Lägg in smördegen med joxet på i ugnen på 250 grader tills det tar färg. Ta ut den och skär snittar så att varje snitt har en tomat på. Ät direkt men glöm inte att tomater som varit i ugn är varmt som in i bomben.
Varmrätt
Dagens huvudrätt bestod av baconinlindad kyckling med blandsvampsrisotto och till detta serverades en grönsallad med tomat, hemmaodlad gurka och paprika.
Risotto
2 nävar torkad svamp ( i detta fall, trattisar och kalle)
1-2 hg skogschampinjoner
1 hackad mellanstor gul lök, alt 2-3 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl aborioris
2-3 nävar parmesanost
1 klick smör
1-2 dl vitt vin ( detta fallet ett argentinskt ekologiskt vin, Torrontés chardonnay)
1 liter svampbuljong (använd gärna vätskan som bli från de blötlagda svamparna, men häll bort den sista slatten som ofta består av jord, larver o mask)
Färsk timjan
Stek på lök, vitlök och svamp tills löken o svampen svettas. Löken får inte inte färg. Lägg i riset (icke sköljt) och låt det stekas med tills det blir blankt. Häll på vin och delar av buljongen och börja röra. Risotton ska röras och är vätskan kokar in häller du på lite till och rör, glöm inte att röra för det får in koka fast i botten eller bli torrt. Blanda i lite färsk timjan, inte för mycket för då tar det över smaken.
Riset är al dente är det klart och stäng av plattan. Blanda i ost och smöret och servera direkt.
Kyckling
1 pkt bacon
3 kycklingfiléer
3 - 6 salviablad
Lägg 1-2 salviablad på varje kycklingfilé och linda in den i 1-2 skivor bacon beroende på storlek på filén.
Stek filéerna så de får färg runt om och när de fått det, släng in dem i ugnen på 200 grader så de går klart där och inte riskerar att bli torra. Låt de vara i ugnen i 10-15 min, kolla så den inte är rosa.. inte helt hälsosamt.
Efterrätt
Äppelpaj med vaniljsås.
Jag använde mig av smulpajreceptet som jag presenterat tidigare här i bloggen, med enda skillnaden att jag tillsatte lite vanilj (inte vanilin) socker i den.
Tog 5 äppeln i varierande storlekar och sorter, rubinola och discovery samt ett äpple som jag inte visste vilken det var. Dessa skalades och skars i tunna skivor och lades i ugnsfast form med kanel, socker och några matskedar äppelcider. Hade jag haft calvados hemma, hade jag valt det.
Servera med vaniljsås.
Katarina och jag avslutade dagen med en Caipirissima, en Caipirinha fast med ljus rom istället för cachaça.
Kommentarer
Postat av: Katarina
Oj så gott det var igår! Vad hette boken du visade? Kvarn-någonting... Får kanske köpas in hit också! Ha en skön söndag!
Postat av: Anette
Den heter Smaker från Saltå kvarn - maten brödet, kakorna. Åsa Swanberg har skrivit den. Tack själva, det var jättetrevligt :D
Trackback