En helg i köket fortsätter

Så blev det söndag o dag för en dag i köket till.. denna gången med en Sous chef iform av morfar o en diskare i form av mamma.. Pappa ansåg att han var duktig när han kom ut i vevade på min handdrivna hushållsmaskin från 70-talet.. En sådan vacker orange..


Vem var det som vevade resten då.. jo undertecknad.. men men, han underhöll mormor o det får vara bra det med.

Så det blev 2-rätters istället:

Fläskfilégryta med skogssvamp o potatisgratäng

Äppelpaj med vaniljsås



Fläskfilégryta med skogssvamp i potatisgratäng


Blötlägg 3 nävar skogssvamp (om den varit torkad) samt 3-4 dl hackade champinjoner.

Hacka 1 gul lök o en purjolök, samt två klyftor vitlök.

Putsa 2 fläskfiléer samt tärna ner dem smått.

Stek på löken, lägg i all svamp o låt den fräsa med. Blanda köttet med vetemjöl, salt o peppar o stek det i en stekpanna innan det lägg i resten av grytan.

Häll på spadet av svampen alt 2 svampbuljonger. Lägg i salvia o timjan. Tillsätt mjölk, grädde och låt det puttra under ca 20 min.


Gratäng

Skala o skiva ca 1,5 kg potatis tunt. Hacka ca 5-6 vitlöksklytor (beroende på styrka) och fräs dem, blanda sedan i potatisen o låt det stekas med en liten stund. Häll på 3,5 dl grädde o ca 2,5 dl mjölk (gärna fet). Tillsätt salt, och det ska smaka salt för potatis asorberar mycket salt. Jag hade även i timjan o det blev supergott.

Stå o koka i ca 20 min tills det blivit tjockt och häll i en ugnsfast form. Baka i ugnen tills det blivit genomkokt o gyllenbrunt.


Äppelpaj

Samma smulpaj som i tidigare recept..

Jag tog ca 6 st Ingrid-Marie o skalade o skivade tunt. Kokade upp det i ca 4 dl vatten med ett par msk socker, både strö o muscavado, kanelstång o kardemumma. Koka nästan mjukt. Häll i pajform o häll på smulorna..

Efter denna helg har jag känt mig som Al Bundy när han mår som bäst..


Kommentarer
Postat av: Gäster

Tack för en mycket välsmakande middag. Karl-Johan och trattisar har gjort fläskfilegrytan och äppelkakan på svenska äpple till en riktig söndags höstmåltid. Tack för nya kulinariska inslag.

2009-10-19 @ 21:44:52
Postat av: Anette

Tack själva mor o far.. ni är alltid välkomna på middag :D.

2009-10-19 @ 21:59:37
Postat av: Syster och Tony

Följde receptet på äppelpajen till nästan....punkt och pricka och den blev jätte god:)

2009-10-24 @ 14:08:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0