En helg i köket fortsätter
Så blev det söndag o dag för en dag i köket till.. denna gången med en Sous chef iform av morfar o en diskare i form av mamma.. Pappa ansåg att han var duktig när han kom ut i vevade på min handdrivna hushållsmaskin från 70-talet.. En sådan vacker orange..

Vem var det som vevade resten då.. jo undertecknad.. men men, han underhöll mormor o det får vara bra det med.
Så det blev 2-rätters istället:
Fläskfilégryta med skogssvamp o potatisgratäng
Äppelpaj med vaniljsås
Fläskfilégryta med skogssvamp i potatisgratäng
Blötlägg 3 nävar skogssvamp (om den varit torkad) samt 3-4 dl hackade champinjoner.
Hacka 1 gul lök o en purjolök, samt två klyftor vitlök.
Putsa 2 fläskfiléer samt tärna ner dem smått.
Stek på löken, lägg i all svamp o låt den fräsa med. Blanda köttet med vetemjöl, salt o peppar o stek det i en stekpanna innan det lägg i resten av grytan.
Häll på spadet av svampen alt 2 svampbuljonger. Lägg i salvia o timjan. Tillsätt mjölk, grädde och låt det puttra under ca 20 min.
Gratäng
Skala o skiva ca 1,5 kg potatis tunt. Hacka ca 5-6 vitlöksklytor (beroende på styrka) och fräs dem, blanda sedan i potatisen o låt det stekas med en liten stund. Häll på 3,5 dl grädde o ca 2,5 dl mjölk (gärna fet). Tillsätt salt, och det ska smaka salt för potatis asorberar mycket salt. Jag hade även i timjan o det blev supergott.
Stå o koka i ca 20 min tills det blivit tjockt och häll i en ugnsfast form. Baka i ugnen tills det blivit genomkokt o gyllenbrunt.
Äppelpaj
Samma smulpaj som i tidigare recept..
Jag tog ca 6 st Ingrid-Marie o skalade o skivade tunt. Kokade upp det i ca 4 dl vatten med ett par msk socker, både strö o muscavado, kanelstång o kardemumma. Koka nästan mjukt. Häll i pajform o häll på smulorna..
Efter denna helg har jag känt mig som Al Bundy när han mår som bäst..

Vem var det som vevade resten då.. jo undertecknad.. men men, han underhöll mormor o det får vara bra det med.
Så det blev 2-rätters istället:
Fläskfilégryta med skogssvamp o potatisgratäng
Äppelpaj med vaniljsås
Fläskfilégryta med skogssvamp i potatisgratäng
Blötlägg 3 nävar skogssvamp (om den varit torkad) samt 3-4 dl hackade champinjoner.
Hacka 1 gul lök o en purjolök, samt två klyftor vitlök.
Putsa 2 fläskfiléer samt tärna ner dem smått.
Stek på löken, lägg i all svamp o låt den fräsa med. Blanda köttet med vetemjöl, salt o peppar o stek det i en stekpanna innan det lägg i resten av grytan.
Häll på spadet av svampen alt 2 svampbuljonger. Lägg i salvia o timjan. Tillsätt mjölk, grädde och låt det puttra under ca 20 min.
Gratäng
Skala o skiva ca 1,5 kg potatis tunt. Hacka ca 5-6 vitlöksklytor (beroende på styrka) och fräs dem, blanda sedan i potatisen o låt det stekas med en liten stund. Häll på 3,5 dl grädde o ca 2,5 dl mjölk (gärna fet). Tillsätt salt, och det ska smaka salt för potatis asorberar mycket salt. Jag hade även i timjan o det blev supergott.
Stå o koka i ca 20 min tills det blivit tjockt och häll i en ugnsfast form. Baka i ugnen tills det blivit genomkokt o gyllenbrunt.
Äppelpaj
Samma smulpaj som i tidigare recept..
Jag tog ca 6 st Ingrid-Marie o skalade o skivade tunt. Kokade upp det i ca 4 dl vatten med ett par msk socker, både strö o muscavado, kanelstång o kardemumma. Koka nästan mjukt. Häll i pajform o häll på smulorna..
Efter denna helg har jag känt mig som Al Bundy när han mår som bäst..
Kommentarer
Postat av: Gäster
Tack för en mycket välsmakande middag. Karl-Johan och trattisar har gjort fläskfilegrytan och äppelkakan på svenska äpple till en riktig söndags höstmåltid. Tack för nya kulinariska inslag.
Postat av: Anette
Tack själva mor o far.. ni är alltid välkomna på middag :D.
Postat av: Syster och Tony
Följde receptet på äppelpajen till nästan....punkt och pricka och den blev jätte god:)
Trackback