Gåsamiddag

Så idag ska vi gå och äta den årliga gåsamiddagen med familjen. Traditionen i vår familj/släkt sträcker sig inte så långt tillbaka. Första gången (som jag minns, kan inte svara för om vi ätit detta när jag var liten) som vi gick ut o åt en klassisk gåsamiddag var troligen år 2000 på min mammas vänninas fd makes pub i Malmö. Det var riktigt smaskigt, men jag blev även jättemätt och ganska berusad om jag inte minns helt fel. Sedan har vi lagat gås på egen hand ett par år, jag stod för kalaset något år då det var kompisar som åt av liket. Blev även utbjuden av en fd pojkväns föräldrar vid något tillfälle.

De tre senaste åren har inte bara familjen utan även släkten varit med ute och ätit gås och det kommer det bli idag med. Det är mormor o morfar, föräldrar och syster, morbror och hans sambo, moster och hennes man. Min kusin och hans sambo, mina bonuskusiner och deras respektive samt min mosters svärmor. Så vi allesammans skall bege oss till Hurva Wärdshus idag och inmundiga deras gåsmiddag.

Gåsmiddag är enligt wikipedia inte en skånsk tradition från början utan en svensk, men idag firas det bara i Skåne. Historiskt sett så började man fira Mårten gås för att smörja kråset innan fastan. Den klassiska menyn, Svartsoppa, Helstekt gås med äpple, plommon och äppelmos och avslutas med äppelkaka skapades faktiskt i Stockholm av krögaren på Piperska muren i Stockholm.

Det kommer säkert bli trevligt, hade önskat att jag kunnat sova mer bara..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0