Emporia

DagensDagens flexledighet gjorde att jag och sambon åkte till Emporia i Malmö för att kolla in stället och köpajulklappar. Vi stannade till på bland annat Gottelisa. Trevligt utbud, men de som jobbade idag bör arbeta lite på sin serviceanda. De stod åt godis och var inte sugna på att hjälpa till. Lite trist. Sedan blev det lunchdags och då tog jag med Jonas till Vapiano. Har ätit på en av deras restauranger tidigare men kan bli lite stressad av konceptet. Jag gillar dock att själv få matcha pasta med sås ochpetas pesto med linguini var riktigt god. 
 
Till middag blev det kyckling caccatore som finns sparat som recept här på bloggen som melodifestivalmat. Det är toppengott.. I morgon blir det veg från gourmet grön.. Jordnötsbiffar eller bönnuggets.. Har inte bestämt det ännu..

Dags att kicka igång igen

Spenderade delar av kvällen på ett forskningsprojekt kopplat till ekologisk mat och unga vuxnas relation till denna. Intressanta diskussioner under nästan två timmar och god veg mat.

På vägen hem köpte jag sidfläsk för att ha till kokt potatis med stuvad vitkål senare i veckan.. smaskens..

Inledde faktiskt julen med att köpa två flaskor av Zeunerts julmust.. Utlåtande.. helt ok, kanske inte helt värt det priset..

Är även på dag fyra av att skapa ny surdeg då mina båda visade sig vara döda när jag skulle baka storbak i helgen.. ett antal kilo mjöl till att slänga i brödform.. Måste bara fundera på varför Fyrasädeslags mjölet inte finns som eko..
Bar dock hem ett paket sådant, men även ekovete och ekograham..


Smålandskringlor

Då jag är uppvuxen i Småland och vurmar väldigt mycket för mitt hemlandskap så är den småländska maten något jag gillar.. Smålandskringlor är inget undantag.. däremot är jag sämre på att tillverka dem.. min mor däremot är en fena på det.. Hon gör kringlor från Smålandskokboken, en kokbok som Smålandsposten av ut under 1990-talet. Detta receptet som är superbra kallas för Elevernas grova kringlor och Margareta Lindqvist i Växjö är upphovskvinna till, tillsammans med sina studenter på Hotell och restaurangprogrammet.

Det blir 24 st av detta recepetet.

150 g smör
1 dl socker
½ pkt smör
5 dl filmjölk
1 dl kornmjöl
4 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 msk hjorthornsalt

Gör såhär:

Rör samman socker och smör, smula i jäst och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta samman till en deg. Baka ut till runda kringlor och grädda i 200 grader tills de blivit lagom bruna. Jag har testat i varmluft och det funkade inte så bra.

Ät dem med smör och kanske även en liten ostabit så blir det supergott.. gärna med ett stort glas kall mjölk till eller hemmakokt saft.. funkar vilket som..

Så här fina blir dem när de är klara:


De som är bleka är körda i varmluft.. inte så vackra alltså.. vissa blev jättefina och kunde förvandlats till kol om man inte tagit ut dem när man gjorde det.. diskmedlet ska inte serveras till och har inte använts i processen ;)

Baka, baka liten kaka.. eller ngt sådant

Jag har bakat ganska mycket i vår.. innan jag satte min surdeg blev det mest olika varianter av Ellas brytbröd med kesella, alltså där jag bytt ut antagligen grahamsmjölet mot råg eller kesellan mot yoghurt eller mascaponeost. Det blev även mycket bakade innan jag gav mig iväg på skidresa med tanke på att vi skulle behöva fikabröd i Sälen.. men det blev inte mycket sådant.. här kommer dock lite bilder på gott bröd och goda bullar.. Jag gjorde även vetebullar med blåbär i, dessa är supergoda med ett glas mjölk..



Detta är Ellas brytbröd, de är goda goda :)



Vetedeg på jäsning



Kanelbullar på G



En blandning av kanel, vanlij och blåbärsbullar

Fruktsallad med sås

Har vid tillfällen då jag bott på hotell haft det glada nöjet att prova roliga maträtter som jag sedan anammat och fixat på egen hand hemma.. Fruktsalladen med gräddfilssås är en sådan grej..

Ta vad du vill i fruktsalladen, själv tog citursfrukter av olika slag, blåbär, äpple, psysallis och sharonfrukt.

I såsen har du gräddfil, skal och saft från en citron och någon tsk av florsocker, gärna ekologisk. Det ska vara lite syrligt.

Resultatet kan se ut så här...


Surdegsmania

Så, äntligen har jag också börjat leka med surdeg och resultatet blev till en början mindre ok.. man SKA följa receptet och det var svårt.. men nu blir det fina bröd. Jag har hämtat mina recept och inspiration från Baka Surdeg och jag gillar den sidan. Dessa bröd åts upp under två dagar i påsk.. gott var det..

Så här fina blev bröden i helgen

Kajsa Warg

Jag har idag gjort en Kajsa Warg - man tager vad man haver.. och i kylskåpet fanns:

En halv lergrytskokt kyckling (när den gjordes var den fylld med äppel, katrinplommon och kryddad med rosmarin)
Fyra potatishalvor, kokta tillsammans med kycklingen i lergrytan
Sky till kycklingen
Färsk spenat
Grädde
Vitlök

Så vad kan man göra på detta då..

Det jag gjorde var som följer:

Jag skivade vitlöken och potatisen och slängde ner det i en stekpanna och fräste på medelhög värme i rapsolja. Kyckling plockade jag av benen på den och delade den i mindre bitar. När potatisen och vitlöken fått lite fin yta så slängde jag i kycklingen och skyn till den. Slängde på ett par nävar med spenat och lät den koka ur sig lite av vätskan som finns med där.

Slutligen hällde jag på ett par matskedar med grädde för att såsa till det lite och drog något varv med både peppar och saltkvarnen.

Detta har avnjutis med en ett par glas av The King.. rött vin som förvärvades i vikttävlingen som jag vann i fjol.


Sockerchock

Senaste veckan har varit ganska jobbig rent matmässigt.. för jag har överkonsumerat socker..

De senaste dagarna har varit ganska söta så att säga..

I torsdags tog jag och bakade semlor till mina kollegor.. det blev två sorter, den vanliga med kardemumma och sedan hade jag rivet citronskal i den andra. Tanken med det var att jag har kollegor som varken gillar eller tål mandelmassa. Så dessa semlor serverades med lemon curd.

Mitt semlarecept är som följer:
50 g  jäst
100 g smör
3 dl mjölk
0,75 dl socker
1 tsk salt
1 l mjöl (använde vetemjöl special)
1 tsk kardemumma

I citronvarianten bytte jag ut kardemumman mot rivet skal från en citron. Det skumma var att det doftade Yes citrondiskmedel från ugnen när de gräddades, inte något som gjorde mig supersugen, men de var riktigt goda..

Mandelmassan gjordes i mycket större kvantiteter än detta, men gör man bara en sats funkar detta bra;

150-200 g mandel som rives i en mandelkvarn eller finhackas.
2-2,5 dl florsocker (jag tog mindre.. men efter smak och konsistens kan man ha lite frihet)
1,5 dl mjölk
4-5 bullars inkrom.. eller tills det är en bra massa

Till citronsemlorna hade jag lemon curd som jag skrev tidigare, jag körde dubbel sats och det blev mycket;

200 g smör
4 citroner, saft och skal
4 ägg
3 dl socker

Smöret skall smältas och blandas med skal och saften, hälften av sockret ska in där också och lösa upp sig. Resten av sockret vispas ljust och fluffigt med äggen. Denna smet blandas sedan ner i smöret när sockret löst sig. Sjud det tills det tjocknat och häll upp det på rena glasburkar.

Fredagskvällen avslutades med marängsviss hos grannarna.. som jag behövde mer socker.. men gott var det..

På lördagen var jag bjuden på fika hos en av mina studenter och det började med ljuvliga citronscones. Funkar riktigt bra med lemon curd, Emma fick nämligen en burk av mig.

Därefter serverade hon en chokladmousse toppad med en vaniljkesella och avslutade med kanderade nötter med apelsin.. knäckigt, gott och sött :)

Som om inte det var nog så avslutades kvällen hos min underbara kollega Eva och hon bjöd på en supergod morots och purjopaj, men den var ju inte så söt... det började redan innan förrätten då jag avsmakade deras hemmagjorda munkar (ljuvliga och lättätna), efterrätten bestod yoghurt (turkisk) blandad med grädde och toppad med blandade frysta bär. En ritkigt fräsch efterrätt. Vänner till Eva som också var där tog med sina prov på munkar också och dessa smakade jag med... inte alls lika fina i konsistensen som hos fam Akenine..

Så nu har jag bestämt att det inte blir något sött i form av kakor på länge.. finns ett undantag... tisdag.. då är det handledarträff på jobbet och då serveras både semla och efterrätt.. vi får väl se om jag inte hoppar båda dessa..


Ingefära och lax

Är hos mina föräldrar och firar kompledighet.. känns som ett sportlov som är komprimerat.. hade gärna haft en hel vecka iof..

Gårdagens middag fick bli snabb, testade en asiatisk sak, som jag fick lite inspiration från den senaste Allt om mat..

Det blev snabbmarinerad lax i kokosgryta. Laxen marinerade jag medan jag hackade allt annat, men den hade gott kunnat ligga där i flera timmar.. Laxen skars i 2 cms kuber och blandades med hackad chili, ingefära som var riven, rapsolja och limeskal och saft samt vitlök, tror det var 2 st klyftor.

Till detta hade jag en bukett brocoli och ett halvt paket salladslök.. medan laxen frästes i grytan öppnade jag kokosmjölken från Kung Markatta. Eko ska det vara :).

När laxen fått lite stekyta och porerna stängts slängde jag ner brocolin och kokosmjölken, blandade runt och hivade ner löken. Lät det puttra någon minut och serverade detta till ris..


Tripple chocolate dessert med hallon

Ännu ett fynd från Dagens recept - Sydsvenskan..

Det här är en relativt enkel dessert att göra, men den kräver lite planering. Rätten behöver dels stå över natten, dels en timme innan den ska serveras.

8 portioner

  • 1 gelatinblad
  • 150 g mjölkchoklad
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 2 dl mjölk
  • 3 dl tinade hallon
  • ca 2 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 20 g vit choklad
  • 1 ask färska hallon
  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Bryt mjölkchoklad i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde i en kastrull och häll den sedan i bunken med choklad. Vispa tills chokladen smälter. Rör ner gelatinbladet och 2 msk mjölk. Täck med plast och ställ in i kylen under natten.
  2. Blanda tinade hallon med 2 msk socker i en bunke. Fördela hallonen i botten på 8 portionsglas. Vispa gräddblandningen från dag 1 så att den blir fluffig. Fördela i glasen med hallon och ställ i kylen i minst 1 timme.
  3. Vispa ihop 1,5 dl mjölk, 0,75 dl socker och kakao i en kastrull. Sjud såsen under omrörning tills den börjar tjockna, ca 5 min. Ta av från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Låt svalna.
  4. Häll ett tunt lager chokladsås över moussen. Hyvla vit choklad över chokladsåsen och toppa med färska hallon. Klart att servera!

Melodifestivalsmat

Jag var hemma hos mina vänner Ida och Daniel i lördags för att kolla melodifestivalen. Jag är lite mer matlagningsintresserad än mina vänner och de gillar när jag kommer och lagar mat hos dem. Jag blev sugen på att testa ett recept från Dagens recept i Sydsvenskan, som är ett samarbete med Middagsfrid. Det blev Kyckling Cacciatore.. det var mumsfilibabba.. och jag måste bara publicera det.

Kyckling cacciatore

med svart ris

Trots att det är en hel chilifrukt i den här rätten upplevs den inte som kryddstark, tack vare den lena krämiga mascarponen och syran i tomaterna.

4 portioner

  • 1 röd chili
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar cocktailtomater
  • 1 kruka basilika
  • 125 g mascarponeost
  • 500 g kycklingfilé (majskyckling)
  • svart ris till 4 personer
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en ugnsfast form (ca15x25 cm).
  2. Halvera kycklingbrösten på bredden. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek kycklingen på medelhög värme i 2 minuter/sida. Lägg kycklingen i formen.
  3. Halvera, kärna ur och finhacka chili. Finhacka lök och vitlök.
  4. Hetta upp 1 msk olivolja i stekpannan. Tillsätt chilin, löken och vitlöken och fräs på medelvärme i 5 minuter.
  5. Häll över cocktailtomaterna i pannan och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Sjud i 5 minuter.
  6. Hacka basilika. Dra av stekpannan från värmen och rör i basilikan och mascarpone.
  7. Häll tomatsåsen över kycklingen. Stek i ugnen i 30 minuter.
  8. Koka ris.
  9. Servera kycklingen i tomatsåsen med riset.

Chokladpannkakor

Under ett par veckor har jag gått runt och varit sugen på att testa chokladpannkakor för jag har tyckt att det verkat så himla gott.. I fredags var det dags..



Jag gjorde en vanlig pannkakssmet för en person med ett par matskedar med kakao i, det fanns tips på smält choklad, men jag körde på Kung Markattas kakao. Slängde i en tsk med vaniljsocker också, för kakao kan bli lite bittert..



Nackdelen med att steka chokladpannkakor är att de är redan mörka.. det roliga var att när de tog färg, så blev de ljusare istället för mörkare.


Jag åt mina pannkakor med skivad banan och lättvispad grädde.. det var gott, men inte lika gott som jag trodde det skulle vara.. ibland, nu kommer jag svära i kyrkan, kan det vara lite mycket choklad..

Lite nostalgi

Då december månad av den månad jag kommer minnas med fasa och glädje, så kommer jag slänga in lite nostalgibilder på mitt första pepparkakshus någonsin. För de som av någon anledning läser bloggen som inte känner mig, så är fasan de fem stycken gallstensanfall på 1 vecka. Glädjen var att jag fick bort den förbannade blåsan som fick stenarna att fastna.. för nu mår jag toppen :)

Mitt pepparkakshus i allafall.. jag bakade bitarna lördagen den 11 december, den 12:e hamnade jag på sjukhuset igen.



Kan ju nämna att efter att ha försökt sätta ihop det med kristyr, så gav jag upp.. skickade ner min far i källaren med limpistolen i högsta hugg.. jag tog och dekorerade istället.. Indiantipin vid sidan om huset var meningen att vara 6 sidig, men det gick inte helt ihop sig..

Ny lemonad

Då mormor och morfar dricker inte kranvatten av någon skum anledning.. så får jag köpa annan dryck när de kommer till mig.. så det blir alltid mineralvatten och idag provade jag köpa de som de på Fäladens ICA kallar vuxenlemonad - Reine des Limonades; La Mortuacienne Citron

Den är helt ok, vacker flaska men ganska dyr.. 39 kr för en flaska... så jag betvivlar att jag köper det igen om jag inte ska ha bjudning igen..


Middagen...



Chokladen i vattenbad..

RSS 2.0